SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna yolcusu Türk silahları Kremlin’de endişe yarattı: “Açıklama bekliyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin envanterindeki ABD menşeli çeşitli ağır silah sistemlerini Ukrayna’ya devredecek olması karşısında Ankara ve Vaşington’dan açıklama talep ettiklerini belirterek sevkiyatın ikili ilişkilere zarar vereceğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2026 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2026 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna yolcusu Türk silahları Kremlin’de endişe yarattı: “Açıklama bekliyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 15 Ağustos 2026 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin envanterinde bulunan ve yaklaşık 283 milyon dolar tutarındaki çeşitli ağır silahları Ukrayna’ya devretmek için ABD’den yeniden ihracat talebinde bulunmasına ilişkin konuştu.

Silah ve mühimmat transferinin koşulları ile zamanlamasının belirsiz olduğunu savunan Zaharova, yeniden ihracat girişiminin kim tarafından başlatıldığının ve söz konusu mühimmatın Ukrayna’ya nasıl ve ne zaman gönderileceğinin açıklığa kavuşmadığını söyledi.

SAVAŞI KAYBEDEN KREMLİN ENDİŞELİ

Zaharova, ABD ve Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik silah sevkiyatına ilişkin kararlarının daha fazla can kaybına yol açacağını öne sürerek, söz konusu adımın iki ülkenin Ukrayna krizinin çözümünde siyasi ve diplomatik çözümden yana olduklarına ilişkin açıklamalarıyla çeliştiğini iddia etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal saldırılarını sürdürdüğü bir dönemde Moskova yönetiminin, Ukrayna’nın kendisini savunması için sağlanan askerî desteği hedef alması dikkati çekti.

Moskova yönetimi, Ukrayna’ya yönelik silah desteğinin “daha fazla can kaybına” yol açacağını öne sürerken, Rus saldırılarının neden olduğu can kayıplarına ve tahribata değinmedi.

ANKARA VE VAŞİNGTON’A SUÇLAMA

Zaharova, Ukrayna’ya yeni silah sevkiyatlarının savaşın seyrini ciddi biçimde değiştiremeyeceğini savunurken, bu tür tedariklerin Rusya’nın ABD ve Türkiye ile ikili ilişkilerine zarar vereceğini öne sürdü.

Türkiye’nin daha önce Ukrayna’ya “ölümcül” silah sevkiyatından kaçındığına dair “defalarca güvence” verdiğini ileri süren Zaharova, silah transferinin “karşılıklı güveni” zedeleyeceğini iddia etti.

UKRAYNA’DAKİ RUS YIKIMINA İLİŞKİN TEK CÜMLE YOK

Zaharova, Ukrayna’ya verilen askerî desteği eleştirirken işgalci Rusya’nın saldırılarının yarattığı yıkıma ilişkin ise herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

Zaharova, Rusya’nın ABD Kongresi tarafından kamuoyuna açıklanan bilgiler hakkında Vaşington ve Ankara’dan açıklama talep ettiğini, tarafların durumu yeniden değerlendirmesi için çok geç olmadığını söyledi.

Moskova’nın açıklama talebi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırılarını sürdürürken Kıyiv’in savunma kapasitesini güçlendiren uluslararası desteği baskı altına alma çabasını ortaya koyması olarak değerlendirildi.

TÜRKİYE’DEN UKRAYNA’YA AĞIR SİLAH DESTEĞİ

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 6 Ağustos 2026 tarihli resmi kayıtlarına göre Türkiye, envanterindeki bazı ABD menşeli ağır silah sistemlerini Ukrayna’ya devretmek amacıyla ABD yönetimine yeniden ihracat talebinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığının Senato Dış İlişkiler Komitesine sunduğu “Silah Satış Bildirimi” kapsamında yer alan belgede, söz konusu askerî teçhizatın Ukrayna’ya kalıcı olarak devredilmesinin planlandığı belirtilmişti.

Belgede Türkiye'nin Ukrayna'ya devretmek istediği sistem ve mühimmatlar şöyle sıralanmıştı:

12 adet M270 Çok Namlulu Roketatar Sistemi (ÇNRA), 70 adet M39 ATACMS füzesi, 47 bin adet M509A1 203 milimetrelik DPICM obüs mühimmatı, 2 bin 524 adet M26 güdümsüz DPICM roketi.

Türkiye makamlarından konuya ilişkin henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.