SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaptırımlar, Rusya'ya engel olmadı: Batı ülkelerinden silah temini yalnızca yüzde 10 azaldı!

Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların, dünya ülkelerden alınan silah bileşenlerini sadece yüzde 10 oranında azalttığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, 2023 yılında Rusya'nın hangi ülkelerden silah tedarik ettiğini ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 21:32
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 22:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yaptırımlar, Rusya'ya engel olmadı: Batı ülkelerinden silah temini yalnızca yüzde 10 azaldı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Ukrayna'dan bir grup araştırmacı, Rusya'nın silah ve bileşenlerine yönelik ABD, Avrupa Birliği (AB) ve G7 yaptırımlarını nasıl deldiğini gösteren ayrıntılı bir rapor sundu.

RUSYA ASKERΠÜRETİM İÇİN GEREKEN MALLARI ÜÇÜNCÜ ÜLKELER ÜZERİNDEN TEMİN EDİYOR

Kıyiv Ekonomi Enstitüsü ve Yermak-McFaul Uluslararası Yaptırımlar Grubu'nun ortak çalışmasına göre, Ocak-Ekim 2023 döneminde Rusya'nın askerî mal ithalatı yaklaşık 9 milyar dolara ulaşarak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi dönemi öncesine kıyasla sadece yüzde 10 azaldı.

Araştırmacılar, 2023 yılının ilk 10 ayında Rusya'nın ithalatının neredeyse yarısının Batılı şirketler tarafından üretilen mallardan oluştuğuna dikkat çekerken; Rusya'nın insansız hava aracı (İHA) ve uçak üretme kapasitesini artırdığını kaydediyor. Çalışmada, "İhracat kontrollerinin ticaret akışları üzerinde bir miktar etkisi olmasına rağmen Rusya'nın askeri üretim için ihtiyaç duyulan büyük miktarlarda mal ithal etmeye devam ettiğini gösteriyor" ifadesi yer aldı. Söz konusu malların çoğunun Rusya'ya başta Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere üçüncü ülkeler üzerinden girdiği öne sürülüyor.

Araştırmaya göre, Batı'nın yaptırımları, Ukrayna'daki savaş alanında Rus füzeleri, insansız hava araçları ve ekipman kalıntılarında bulunan yaklaşık 2 bin 800 parça ekipmanı etkiledi. Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Ajansına göre, bulunan Rus silah bileşenlerinin yüzde 72'si ABD, yüzde 6'sı İsviçre, yüzde 5'i Japonya, yüzde 4'ü Çin, yüzde 1 ila 3'ü Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Tayvan vb. ülkeler tarafından üretildi.

RUSYA, UKRAYNA'YA KUZEY KORE SİLAHLARIYLA SALDIRDI

Rusya'nın yayılmacı emelleriyle 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılar devam ederken; işgalci devlet 29 Aralık 2023 sabahı en büyük ve geniş çaplı hava saldırılarından birisini gerçekleştirdi. Ardından 2 Ocak 2024'te de Ukrayna genelinde yoğun füze saldırıları gerçekleştirdi. İşgalci Rusya'nın, hava saldırılarını Kuzey Kore'den tedarik ettiği silahlarla gerçekleştirdiği öğrenildi.

Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, 2 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, işgalci Rus ordusunun Ukrayna’ya karşı toplamda 99 füze kullandığını aktararak, Ukrayna ordusunun 10 adet Kinjal tipi balistik hava füzesi, 59 adet Kh-101 / Kh-555/ Kh-55 tipi seyir füzesi ve 3 adet Kalibr tipi seyir füzesi düşürdüğünü bildirdi. Füzelerin 60'tan fazlası Kıyiv üzerinde ve yakınlarında düşürüldü.

UKRAYNA, RUSYA'NIN KUZEY KORE'DEN TEDARİK ETTİĞİ SİLAHLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü yetkilisi Andriy Yusov, 12 Ocak 2024 tarihinde konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ukrayna istihbaratı temsilcisi, Kuzey Kore'nin Rusya'ya balistik füze sağladığını doğruladı. Ayrıca, Moskova'nın Pyongyang yönetiminden başka tür silahlar da aldığını kaydetti. Yusov, "Top mermisi, mühimmat, çoklu fırlatma roket sistemleri için mermiler, mayınlar..." dedi. Aynı zamanda, balistik füzelerin transferi hakkındaki verileri değerlendiren Yusov, "Durumu analiz etmek ve muhtemelen yorum yapmak için veri toplama ve keşif çalışmaları şu anda devam ediyor" ifadelerini kullandı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.