SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy: Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, Tahıl Koridoru Anlaşması ve bu konuya ilişkin son gelişmeleri QHA'ya değerlendirdi. Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, "Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2022 23:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 04:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy: Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek

Ömer Cihad KAYA
 

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, tahıl koridoru anlaşması ve bu konuya ilişkin son gelişmeleri Kırım Haber Ajansının (QHA) mikrofonlarına değerlendirdi. Kırım Haber Ajansının küresel piyasaları derinden etkileyen gıda krizi ve Ukrayna tahıl koridoru çerçevesindeki sorularına yanıt veren Bakan Solskıy, Türkiye'nin tahıl koridorunun oluşturulması yönündeki etkin rolüne dikkat çekti. Bakan Solskıy, "Bence dünya Ukrayna'ya destek olmak açısından birlik ve beraberlik içinde olur ve bu tutumu sesli bir şekilde dile getirirse savaşı hızlı bir şekilde bitirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahıllarının dünya pazarına açılması için Türkiye, küresel gıda krizine çözüm bulmak adına tahıl sevkiyatı anlaşması için etkin bir rol oynadı. Ukrayna limanlarında kalan tahılların Karadeniz üzerinden taşınması için yürütülen çalışmalar meyvesini verdi ve İstanbul'da geçen hafta imzalar atıldı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çernomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açacak.

Birleşmiş Milletler çatısı altında Türkiye, Ukrayna ve Rusya askeri heyetleri, 22 Temmuz'da bir araya gelerek “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” anlaşmasını imzalamıştı. Akabinde Rusya, anlaşmaya attığı imza henüz kurumadan Odesa limanını bombaladı. Rusya'nın anlaşmayı baltalamak ve Ukrayna ekonomisine zarar vermek için çabaları devam ederken Ukrayna yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler'in gözetimindeki tahıl koridorundan umutlu. Tahıl koridoru hususunda gelişen son olayların ardından Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, bugün Ankara'da temaslarda bulundu. Ukrayna Tarım Bakanı Solskıy, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile tahıl koridoru hususunda görüşme yaptı.

UKRAYNA TARIM POLİTİKALARI VE GIDA BAKANI MIKOLA SOLSKIY'DAN QHA'YA ÖZEL AÇIKLAMALAR

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, Türkiye ziyaretinde tahıl koridoru çerçevesinde yaşanan son gelişmeleri ve merak edilen konu başlıklarını Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Bakan Solskıy, "Tahıl koridoru küresel gıda fiyatlarını iyileştirecek" açıklamasını yaptı.

UKRAYNA TARIM BAKANI: TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÖNEMLİ VE PAHA BİÇİLEMEZ

Bakan Solskıy, röportajda şu ifadelere yer verdi:

Ukrayna tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özellikle Türkiye’nin buradaki rolü çok önemli ve paha biçilemez. Burada hem Türkiye Cumhurbaşkanı’nın hem de Türkiye hükumetinin de rolüne değinmekte fayda var. Çünkü bunun sayesinde söz konusu anlaşmanın imzalanması mümkün oldu. İstanbul'da imzalanan anlaşma gösterdi ki, Türkiye, Ukrayna'ya tahıl koridoru konusunda önemli bir destek veriyor. Türkiye'ye savaşın başından bu yana Ukrayna'ya verilen destekten ötürü şükranlarımı bildirmek isterim.

Rusya’nın çaldığı tahıllar nedeniyle Ukrayna ekonomisi ciddi zarar gördü. Bu zararı ortadan kaldırmak için ne gibi çalışmalar yapılacak?

Tabii biz zaten bunu çok zor şartlar altında gerçekleştireceğiz, bu kesin. Rusya zaten her şeyi yapabileceğini gösterdi ve biz bunun farkındayız ama sonuç itibarıyla bu anlaşmanın tarafları var ve bunlar Türkiye ve Birleşmiş Milletler. Biz de bu anlaşma kapsamında elimizden geleni yapacağız hem Ukrayna içinde hem de limanlarımızda.

SOLSKIY: BU DURUMUN TEK SORUMLUSU RUSYA'DIR

Dünya Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle ekonomik olarak zor durumda. Ukrayna dünya ülkelerinden ne bekliyor?

Tabii bu durumdan sadece bir ülke sorumlu ve bu durumun tek suçlusu aşikâr bir şekilde Rusya’dır. Sanırım dünyada Rusya’nın başladığı saldırılardan dolayı bunun bedelini ödemeyen bir insan yoktur. En azından bazı insanlar bunun bedelini parayla ödüyor ve bu durum kesinlikle Rusya ya da Ukrayna sınırına yakın ya da uzak olsun hiç fark etmez her insan bunun sonuçlarını hissediyor. Bence bu durumda dünya tutum açısından birlik ve beraberlik içinde olur ve bu tutumu sesli bir şekilde dile getirirse biz savaşı hızlı bir şekilde bitirebiliriz.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı.

Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.