SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kırım'ın Işgali

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım'ın Işgali haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım'ın Işgali haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Litvanya'da "Strateji-18" Rusya'nın Kırım'ı işgaline tepki eylemi Haber

Litvanya'da "Strateji-18" Rusya'nın Kırım'ı işgaline tepki eylemi

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 18 Kasım 2023 tarihinde Ukrayna'ya destek veren aktivistler, Strateji-18 eylemini gerçekleştirdi. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgaline ve 2022 yılında Ukrayna'ya yönelik topyekun işgaline karşı tepki gösteren eylemciler, Ukrayna devletine ve Ukrayna ile Kırım Tatar halkına destek verdi. LİTVANYA'DA "STRATEJİ-18" RUSYA'NIN KIRIM'I İŞGALİ EYLEMİ Uzun yıllardır Kırım ve Ukrayna'ya destek için her ayın 18'inde, Rusya'nın muhtelif şehirlerinde Putin Rusyası'nın baskı ve insan hakları ihlallerine tepki gösteren aktivistlerin eylemleri bu kez Litvanya'da yapıldı. 18 Kasım 2023'te Vilnius merkez meydanında toplanan aktivistler, Kırım Tatar halkına 2014 yılından bu yana devam eden Rusya'nın işgali ve baskılarına dikkat çekti. Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimine tepki gösterildi. "SİMFEROPOL AKMESCİT, SİVASTOPOL AKYAR'DIR" Etkinliğin düzenleyicisi olan aktivistler, "Bugünkü eylemimiz, Kırım'ın Rus işgalcilerden kurtuluşunun ardından mutlaka gerçekleşecek olan Kırım Yarımadası'nın şehir ve diğer yerleşim yerlerine orijinal tarihi Kırım Tatar isimlerinin iade edilmesi gereğine adanmıştır" ifadelerini kullandı. Strateji-18 eyleminde, Kırım'daki Rus şehir isimlerinin yerine tarihi Kırım Tatar yer isimlerinin olduğu pankartlar yer aldı. Aktivistler, "Simferopol Akmescit, Sivastopol Akyar'dır" dedi. Aktivistler, "Kırım Tatarlarının, öz topraklarında kendilerini terörizmle suçlayan ırkçı kötülükten arınmış bir şekilde anayurtlarını yeniden kazanmalarını diliyoruz. NATO'ya katılmak da dahil olmak üzere herhangi bir fayda karşılığında Ukrayna'nın toprak imtiyazları söz konusu olamaz" açıklamasını yaptı.  STRATEJİ-18 EYLEMİ Rusya’nın St. Petersburg ve Moskova kentlerinden bir grup Rus aktivist, 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının sürgün edildiği günün anısına “Strateji-18” adı verilen süresiz bir girişim başlattı. Aktivistler, her ayın 18’inde Rusya’nın çeşitli merkez meydanlarında tek kişilik eylemler düzenliyorlardı. Eylemlerin amacı Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durumu anlatmak, Rus toplumunu Kırım’daki insan hak ve özgürlüklerinin ihlali hakkında bilgilendirmekti. Rusya’da “Strateji-18” inisiyatif grubu aktivistleri, her ayın 18’inde “Siyasi Mahkum Günü” düzenliyorlardı. Kampanya çerçevesinde aktivistler, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması, Ukrayna’ya yönelik Rus saldırganlığına son verilmesi ve Kırım’ın işgaline son verilmesi gibi taleplerde bulundukları eylemler gerçekleştiriyorlardı. Ancak, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya topyekun işgal girişimi ve saldırılara başlamasının ardından Kremlin yönetiminin baskıları ağırlaştı. Aktivistler, bu nedenle Rusya'da Strateji-18 eylemleri düzenleyemiyorlar.

Taşeva, Kırım'da Rus işgalinin ardından yapılacakları anlattı Haber

Taşeva, Kırım'da Rus işgalinin ardından yapılacakları anlattı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimî Temsilcisi Tamila Taşeva, bugün yaptığı açıklamada Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılmasından sonraki geçiş döneminde kademeli olarak sivil yönetime geçilecek bir askeri yapı kurulması gerektiğini vurguladı. Tamila Taşeva, bahsi geçen teklifin, Kırım'ın işgalden kurtarılmasına yönelik stratejik konuları müzakere etmek üzere Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyine sunulduğunu kaydetti. RUS İŞGALİNDEN SONRAKİ GEÇİŞ SÜRECİ DÖRT ANA UNSURDAN OLUŞUYOR Taşeva, işgalden sonra geçiş sürecinin dört ana unsuru içerdiğini ifade etti. Unsurlara ilişkin değerlendirme yapan Kırım Daimi Temsilcisi; mağdurlar için tazminat, savaş suçu mağdurlarının gerçeği bilme hakkı, olanların tekrarını önleyecek reformlar ve insan haklarını ihlal edenlerin ve savaş suçu işleyenlerin kovuşturulması maddelerini ifade etti. UKRAYNA, KIRIM’I İŞGALDEN KURTARMA STRATEJİSİNİ UYGULAMA PLANINI GÜNCELLEDİ Ukrayna Bakanlar Kurulu, 5 Nisan 2023 tarihinde yapılan toplantıda, Rus işgali altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kentinin İşgalden Arındırılması ve Yeniden Entegrasyonu Stratejisinin uygulanmasına yönelik eylem planının yeni bir versiyonunu onayladı. Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, Kırım’ın İşgalden Kurtarılması Stratejisinin uygulanmasına yönelik eylem planının sıkıyönetim koşulları ve yarımadanın kurtuluşunun yakın bir gelecekte gerçekleşebileceği dikkate alınarak güncellendiğini ifade etti. 127 güncellenmiş tedbirden oluşan eylem planı, silahlı saldırı sonucunda meşru çıkarları ihlal edilen Ukrayna vatandaşlarının ve tüzel kişilerin haklarının korunması, sosyal ve insani politika, uluslararası işbirliği, ekonomik politika, savunma ve güvenlik gibi alanları kapsıyor.

Yalçın Topçu: Nevruz Bayramının, Türk dünyası ve bütün insanlığın esenliğine vesile olmasını diliyorum Haber

Yalçın Topçu: Nevruz Bayramının, Türk dünyası ve bütün insanlığın esenliğine vesile olmasını diliyorum

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kremlin'in Kırım'ın işgalini meşru göstermek için kurguladığı 21 Mart 2014'te Kırım'ın işgaline zemin hazırlayan yasanın kabul edilmesi ve yönetime el koymasının 9. yıl dönümü, Türk halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun vefatının 50. yıl dönümü ve baharın müjdesicisi 21 Mart Nevruz Bayramı vesilesiyle mesaj kaleme aldı. Başdanışman Yalçın Topçu şu ifadeleri kullandı: "KIRIM TATARSIZ, TATAR KIRIM'SIZ OLAMAZ" "1994'te imzaladığı Budapeşte Memorandumu'nu çiğneyen Rusya, öncesinde işgal ettiği Kırım’ın ilhakı ile ilgili yasal olmayan yasayı 21 Mart 2014'te törenle imzalamıştı. Türkiye, bu işgalin ve yasa dışı ilhakın yıldönümünde, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini kararlı bir şekilde ifade etmektedir. Kırım’ın kadim halkı, Kırım Tatar Türklerinin öz vatanları Kırım’da, esenlik içinde kültür ve kimliklerini muhafaza ederek yaşamaları için Türkiye her daim destek olmaya devam edecektir. Çünkü Kırım Tatarsız, Tatar Kırım'sız olamaz!" HALK OZANI AŞIK VEYSEL'İN VEFATININ YIL DÖNÜMÜ  "Yediden yetmişe milletçe gururumuz ve müştereğimiz olan, insanımızın doğaya, insana, hayata ve vatan sevgisine olan bakışını, duygularını sazına, sözüne ve türkülerine en güzel şekilde yansıtan, 'Benim sâdık yârim kara topraktır' diyerek 21 Mart 1973'te Hakk'a yürüyüp sadık yari kara toprak ile buluşan, Nevruz Şairi olarak da bilinen Aşık Veysel Şatıroğlu’nu vefatının yıldönümünde, vasiyetini yerine getiren dostları olarak saygı ve özlemle hatırlıyor, rahmetle minnetle ve Fatiha’larımızla anıyoruz" YALÇIN TOPÇU'DAN NEVRUZ MESAJI "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından da 'Dünya Nevruz Bayramı' olarak kabul edilen 21 Mart Nevruz Bayramı, Türk Dünyası ve halklarının tamamı için zengin, köklü ve tarihi bir geçmişe sahiptir. Baharın, barışın, yeniden dirilişin, bereketin, birlik ve beraberliğin, sevginin simgesi olan Nevruz Bayramının, Türk Dünyası ve bütün insanlığın esenliğine vesile olmasını diliyor, en içten dileklerimle kutluyorum"

Ukrayna: İşgal edilen tüm bölgeler kurtarılacak Haber

Ukrayna: İşgal edilen tüm bölgeler kurtarılacak

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün Kırım’ın yasa dışı ilhak girişiminin 9. yıl dönümünde açıklama yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, Rusya’nın, Kırım’ın statüsüyle ilgili sözde referandum düzenlemesinin üzerinden 9 yıl geçtiği anımsatıldı. UKRAYNA, İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERİNİN TAMAMINI KURTARACAK Rusya’nın 2014 ve 2022 yıllarında Ukrayna’da yaptığı yasa dışı referandumların idari açıdan herhangi bir sonuç doğurmadığına işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:  "2022’de referandumların yapıldığı bölgelerin çoğu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kurtarıldı. Geçici olarak işgal edilen diğer tüm bölgelerin de kurtuluşu kesinlikle gerçekleşecektir. Bu bir zaman meselesidir." RUSYA’NIN CEZALANDIRILMASI İÇİN ÇABALAR SÜRECEK Öte yandan açıklamada, Uluslararası Kırım Platformu'nun katılımcıları dahil uluslararası toplumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüyle ilgili net ve değişmez desteğinin takdir edildiği vurgulandı. Açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya ve yönetiminin Ukrayna’daki saldırganlık, askeri ve insanlığa karşı işlediği savaş suçlarından dolayı cezalandırılması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğinin altı çizildi. KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAK GİRİŞİMİ Rusya, Şubat 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı işgal için harekete geçti. Silahlı Rus askerleri, Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda kontrol noktaları oluşturdu. Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirdi. Ukrayna birliklerinin konuşlandırıldığı askeri üsleri kuşatma altına aldı. 6 Mart 2014’te Kırım’ın sözde Parlamentosu, Kırım’ı Rusya’ya bağlama ve 16 Mart’ta Kırım’ın statüsüne dair “referandum” düzenleme kararı aldı.  16 Mart 2014 tarihinde işgal altındaki Kırım'da, kamuflajlı Rus askerlerinin gözetimi altında göstermelik bir referandum yapıldı. İki gün sonra, 18 Mart 2014 tarihinde Kremlin’de “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması” konulu anlaşma imzalandı. İşgalci Rusya, sözde referandumu yasa dışı hamlesini meşrulaştırmak amacıyla düzenledi. Sözde referandum daha yapılmazken Ukrayna, oy kullanımını yasa dışı ve anayasaya aykırı olarak kabul etti. Rusya’nın, Kırım’da düzenlediği sözde referandumun sonuçları ve “Kırım’ı Rusya’ya bağlama” kararı, uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

Rus işgalinin ilk şehidi Reşat Ametov, 3 Mart 2014'te kaçırılmıştı Haber

Rus işgalinin ilk şehidi Reşat Ametov, 3 Mart 2014'te kaçırılmıştı

Rusya'nın Kırım'ı işgal operasyonunu protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem yapan Kırım Tatarı Reşat Ametov, 3 Mart 2014'te kaçırılmıştı. Vatan Kırım'da Rus işgalinin ardından Reşat Ametov, Rusya’nın Kırım’ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla, 3 Mart 2014 tarihinde Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tek kişilik protesto eylemi düzenlemişti. Kimliği belirsiz kişiler Ametov’u, Akmescit’in (Simferopol) tam merkezinde güpegündüz kaçırdı. Acımasız işkence izleri taşıyan Reşat Ametov’un naaşı, 15 Mart 2014 tarihinde bulundu. ???? Rusya'nın Kırım'ı işgalini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylem yapan Kırım Tatarı Reşat Ametov, 3 Mart 2014'te kaçırılmıştı ???? https://t.co/a9iX9B8wYs pic.twitter.com/QKd3Oz4ws1 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 3, 2023 TEK KİŞİLİK EYLEM YAPMIŞTI: KAÇIRILARAK ŞEHİT EDİLDİ Rus işgalinin ardından Ametov, Rusya’nın, Kırım’ı ele geçirme operasyonunu protesto etmek amacıyla, Rus askerleri ve milisler tarafından kuşatılmış Kırım Bakanlar Kurulu binasının önünde tek kişilik protesto eylemi düzenlemişti. Reşat Ametov aynı gün en son Lenin meydanındaki eylemde görüldü. Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov’un daha sonra sözde “Kırım Öz Savunması” güçleri tarafından kaçırılarak öldürüldüğü, Ametov’un cinayetini soruşturan Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı tarafından tespit edildi. REŞAT AMETOV'UN NAAŞI 15 MART 2014'TE BULUNDU Reşat Ametov’un eşi Zarina’nın söylediğine göre, kocası 3 Mart’ta (2014) askerlik şubesine gitmek üzere saat 7.30’da Akmescit’teki evinden ayrıldı. Aynı gün en son Lenin meydanındaki eylemde görülmüştü. Görgü tanıkları, Lenin meydanında tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflaj biri sivil giyinen 3 milisin yaklaştığını ve bir arabaya bindirerek bilinmeyen bir yere götürdüklerini anlattı. Bundan sonra Reşat Ametov’la iletişim kurulamadı. Daha sonra internette milislerin Reşat Ametov’u Lenin Meydanı’ndan götürdüğü ve araca bindirmesinin görüntüleri yayınlandı. İşkence izleri olan Reşat Ametov’un cesedi 15 Mart 2014 tarihinde Karasupazar Bölgesi Ortalan Köyünde bulunmuştu. Kafası bant ile sarılı cesedin yanında kelepçe de bulundu. Reşat Ametov, 18 Mart tarihinde Akmescit’in Abdal Mezarlığı’nda toprağa verildi. Reşat Ametov’u son yolculuğa uğurlamak için yaklaşık 2 bin Kırım Tatarı toplandı. Kırım Haber Ajansı (QHA), Rus işgaline direnen Kırım Tatar şehit Reşat Ametov’u rahmetle anıyor.

Zeki Hakan Sıdalı: Kırım Tatarlarının kutlu mücadelesini, Türk dünyasının meselesi olarak görüyoruz Haber

Zeki Hakan Sıdalı: Kırım Tatarlarının kutlu mücadelesini, Türk dünyasının meselesi olarak görüyoruz

Ömer Cihad KAYA Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu heyeti, Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı işgal girişimi ve saldırının 1. yılında, Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’i ziyaret etti. Bu kapsamda; başkent Kıyiv'i AKPM Türk Grubu Başkanı, AK Parti Denizli Milletvekilli Ahmet Yıldız ile AKPM Türk Grubu üyesi, İYİ Parti Mersin Milletvekilli Zeki Hakan Sıdalı ziyaret etti. İYİ Parti Mersin Milletvekilli Zeki Hakan Sıdalı, Ukrayna'da devam eden Rus işgal girişimi ve saldırıların birinci yılında başkent Kıyiv'deki temaslarını, Kırım Tatarlarının Rus işgaline karşı direniş mücadelesini ve Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki son durumu Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi. Sıdalı, "Kırım Tatarlarının bugünkü kutlu mücadelesini, Türkiye başta olmak üzere tüm Türk dünyasının meselesi olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.  AKPM TÜRK GRUBU ÜYESİ, MERSİN MİLLETVEKİLİ ZEKİ HAKAN SIDALI, KIYİV İZLENİMLERİNİ QHA'YA ANLATTI Ukrayna Parlamentosuna, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisine ve Rus saldırılarından zarar gören bölgelere giden Zeki Hakan Sıdalı şu ifadeleri kullandı: "Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı ve bugünlerde birinci yılını dolduran savaşın yıldönümünde Ukrayna devletinin daveti üzerine AKPM olarak Kiev’e bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. AKPM Türk Grubu Heyeti olarak Ukrayna Parlamentosu, savaştan zarar gören bölgeleri ziyaret ettik ve Cumhurbaşkanının Basın Toplantısını izledik. Ukrayna Parlamentosunda gerçekleşen özel oturum sonrası Ukraynalı parlamenterlerle yaptığımız görüşmelerde, Ukrayna halkının haklı mücadelesinde yanlarında olduğumuzu, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguladık. Saldırılardan etkilenen bölgeleri ziyaretimizde savaşın soğuk, acımasız ve insanlık dışı etkilerini gördük. Biz o savaş bölgelerinde, herhangi bir ülke tarafından saldırıya uğramadığı halde, istediği ülkeyi işgal etme hakkını kendinde gören bir zihniyetin dünya barışını da ne derece tehdit edebildiğine şahit olduk. Dünyada hiçbir ülke bunu hak etmiyor, böyle bir anlayışın 21. yüzyılın modern dünyasında yeri olmamalı." "DÜNYA DEMOKRASİLERİ OLARAK ARTIK CİDDİ BİR ÖZELEŞTİRİ YAPMAK ZORUNDAYIZ" Savaşın her ne kadar Kıyiv'den uzakta olsa da Ukrayna topraklarında tüm şiddetiyle devam ettiğini kaydeden Sıdalı, "Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı saldırgan eylemler Birleşmiş Milletler Tüzüğünün 'toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığa karşı tehdit veya güç kullanımını' yasaklayan Madde 2’nin açık bir ihlalidir. Dünya demokrasileri olarak artık ciddi bir öz eleştiri yapmak zorundayız. Yakın bir geçmişse kadar demokrasi yerine çıkarlara verilen öncelikler, tüm illiberal demokrasileri, otoriter rejimleri ve onların liderlerini daha illiberal ve daha otoriter olmaya teşvik etti. İlliberal liderlerin kişisel hırslarına karşı milletlerarası oluşumların vereceği tepki küresel siyasetin yeni rotasını da çizecektir" ifadelerini kullandı. Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Ukrayna topraklarındaki Rus saldırganlığına ilişkin ise şunları ifade etti:  "Biz bölgede barış umutlarının azalmasını değil artmasını, silahların değil diplomatların konuşmasını istiyoruz. Bölgede sürekli devam eden yüksek tansiyonun hiçbir tarafa faydası olmadığını gördük. Bu saldırılar enerji ve gıda güvenliği başta olmak üzere küresel yansımaları nedeniyle uluslararası barış ve küresel yönetişim için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ukraynalı mevkidaşlarımız da bu durumun fazlasıyla farkındalar. Saldırganlık, mağdur devletin egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığı yeniden sağlanana kadar devam eden bir suçtur. Maalesef ki, Rusya’nın bölgeye daha fazla askeri sevkiyat yapması ve ileri teknolojik askeri ürünleri sahaya sürmesi bu tavrın devam edeceğini gösteriyor. Tüm bu saldırganlıklara karşı Avrupa’nın üzerine düşeni fazlasıyla yapacağına inanıyorum. Çünkü bölgedeki işgalci emeller ve demokrasiye yönelik tehditler bitmeden Avrupa’nın görevi de bitmeyecek aksine artarak devam edecek. Bir an önce bölgesel ve küresel barışı tehdit eden unsurların Ukrayna içerisindeki faaliyetlerini sona erdirmesi hayati bir önem taşıyor. Ukrayna topraklarında yalnızca askeri hedeflere değil sivil unsurlara yönelik saldırıların olduğunu da takip ediyorduk ancak bu ziyaretimizde bizzat tanık olduk. Ukrayna’ya yönelik bu işgal girişimi içerisinde muazzam boyutlarda bir trajedi barındırıyor." (AKPM Türk Grubu Başkanı, AK Parti Denizli Milletvekilli Ahmet Yıldız ve AKPM Türk Grubu üyesi, İYİ Parti Mersin Milletvekilli Zeki Hakan Sıdalı Kıyiv'de) "BUGÜN YAŞANANLAR 2014 YILINDAKİ KIRIM’IN İŞGALİNİ İÇEREN SALDIRILARIN BİR DEVAMIDIR" Ukrayna'nın tamamına yönelik Rusya'nın başlattığı saldırılarda kilit unsurun Kırım Tatarlarının ana vatanı Kırım'ın 2014 yılındaki işgali olduğunu vurgulayan Sıdalı şöyle konuştu: "Bugün yaşananlar 2014 yılındaki Kırım’ın işgali ve yasa dışı ilhakını içeren saldırıların bir devamıdır. Bu duruma sessiz kalıp Ukraynalıları ve Kırım Tatarlarını kaderine terk edemeyiz. Bu bizim tarihi sorumluluğumuz olmakla birlikte Avrupa devletleri için de demokratik değerlere bağlılığın bir sınamasıdır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener başta olmak üzere İYİ Parti olarak biz ilk günden itibaren bu haksız hukuksuz işgal girişimine karşı durduk. Ekim 2022’de Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği 4 bölgeyi ilhak etme kararına tepki gösterdik. Çünkü bunu uluslararası hukukun temelini oluşturan egemenlik hakkına saygı ilkesinin açık bir ihlali olarak görüyoruz." Başkent Kıyiv'deki temasların en önemli ayaklarından birisinin de Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ile olan görüşme olduğunu belirten Zeki Hakan Sıdalı, "Temaslarımızın en önemli ayaklarından birisini de Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ile yaptığımız görüşme oluşturdu. İYİ Parti olarak biz kurulduğumuz ilk günden beri Kırım Tatarlarının haklı mücadelesini dünya gündeminde tutmaya gayret ediyoruz. Görüşmemizin gündemini 9 yıldır işgal altında bulunan Kırım oluşturdu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine yönelik hazırlanmış olan rapordaki önerilerin hiçbir şekilde hayata geçirilmeyişinden ve Kırım Tatarlarının adeta modern bir sürgüne tabi tutuluşu üzerine konuştuk. Sayın Çubarov başta olmak üzere birçok Kırım Tatarının doğup büyüdükleri topraklara girmelerine izin verilmeyişinden, Kırım’da kalanların ise adeta modern dünyadan izole edildiklerinden bahsettik." dedi. "KIRIM TATARLARININ BUGÜNKÜ KUTLU MÜCADELESİNİ TÜRK DÜNYASININ MESELESİ OLARAK GÖRÜYORUZ" Kırım Tatarlarının tarihi vatanı Kırım'ın işgalini hatırlatan Zeki Hakan Sıdalı'nın bu husustaki değerlendirmeleri ise şöyle: "Kırım Tatarlarının bugünkü kutlu mücadelesini Türkiye başta olmak üzere tüm Türk Dünyasının meselesi olarak görüyoruz. İstanbul’dan sadece 300 km. uzaklıkta olan Kırım kültür coğrafyamızın ayrılmaz bir parçasıdır. Yaşadıkları her hak mahrumiyeti, özgürlük ihlali ve maruz kaldıkları her zor durum bizi derinden yaralamaktadır. Sayın Çubarov ile yaptığımız görüşmelerde her koşulda Kırım Tatarlarının yanında olduğumuzu daha sıkı ilişkiler geliştirmemiz gerektiğini belirterek kendisini Türkiye’ye davet ettik. Sadece önemli günlerde değil, her zaman Kırım Tatarlarının yaşadıkları problemleri gündemde tutmak bizim önceliğimizdir. Bu konuda Kırım Haber Ajansı başta olmak üzere yayın organlarına da büyük görevler düşüyor. Gündemi ve ilişkileri canlı tutabildiğimiz ölçüde Kırım Tatarlarının sorunlarına kalıcı çözümler bulabiliriz. Kıymetli ev sahipliklerinden dolayı Sayın Çubarov’a teşekkür ediyor, savaşın sona erdiği, egemenliği ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlandığı iyi günlerde bu sefer Kırım’da güzel konuların konuşulduğu nice toplantıları temenni ediyorum. Bu vesileyle milli dirilişi sembolize etmesi sebebiyle Kırım Tatar halkının en önemli şahsiyetlerinden birisi olan; Kırım Halk Cumhuriyetinin ilk Başkanı, Kırım Milli Kahramanı Numan Çelebicihan’ın şehit edilişinin 105. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum."

Kırım Derneği: Rusya’nın işgaline karşı Kırım’da başlayan direniş ruhu, bugün bütün Ukrayna’yı kapladı Haber

Kırım Derneği: Rusya’nın işgaline karşı Kırım’da başlayan direniş ruhu, bugün bütün Ukrayna’yı kapladı

Kırım Tatarlarının anavatanı Kırım, 9 yıldır Rusya'nın işgali altında. 26 Şubat 2014’te işgale karşı çıkmak için büyük bir miting organize eden Kırım Tatarları, işgalci Rusya'nın baskılarının odağı haline geldi. Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü olarak kabul edi̇liyor. Kırım’ın işgalinin 9. yıl dönümü, Ukrayna topraklarının tamamında başlatılan savaşın 1. yıl dönümü nedeniyle Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından 27 Şubat 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayımlandı. KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİNDEN KIRIM'IN İŞGALİNİN 9. YIL DÖNÜMÜ BASIN BİLDİRİSİ "Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşı bir yılını doldururken yerleşim  yerlerini  bombalayarak yakıp yıktı, yüzbinlerce insanın kanını akıttı, milyonlarca Ukraynalıyı vatanından etti, geride insanlık dramı, acı ve gözyaşı bıraktı. Rusya’nın Ukrayna topraklarında başlattığı savaş 9 yıl önce 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ın işgali ile başladı. Bu işgale bir gün kala 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti önünde büyük bir miting düzenleyerek Kırım Tatarları işgale karşı çıkmıştı. 26 Şubat 2014 tarihinde işgale karşı büyük bir direniş gösteren Kırım Tatarları hem tarihe not düştü hem de 26 Şubat gününün bütün Ukrayna’da “Direniş Günü” olarak kabul edilmesine vesile oldu. Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun kimliği gizlenmiş yüzleri maskeli ve silahlı Rusya Federasyonu’nun  askerleri ile baskına uğramasının ardından, başta Sevastopol’deki askeri birliğinden ve gizlendikleri diğer yerlerden tam teçhizatlı olarak ağır silahları ve tankları ile ortaya çıkan Rusya Federasyonu'nun askerleri  Kırım’ın tamamını birkaç günde işgal etmişti. Kırım Tatarları bu silahlı askerlere karşı çıkacak savunma gücü olmamasına rağmen işgali hiçbir zaman kabul etmediler. Kırım Tatarlarının bu iradesini kırmak için Kırım Tatar Milli Meclisi’ne faaliyetlerine yasaklayarak mal varlığına el koydular, Kırım Tatar liderlerinin Kırım’a girişini yasakladılar, Kırım Tatar basınını susturdular, Kırım Tatarlarının milli kazanımlarını ortadan kaldırdılar. Pek çok Kırım Tatarını kaçırıp işkenceden geçirerek öldürdüler.  Onbinlerce Kırım Tatarını Kırım’dan uzaklaşmasını sağlayarak modern bir sürgün daha gerçekleştirdiler. Askeri gücü daha önce Rusya tarafından etkisizleştirilen Ukrayna, Rusya’nın etkisine karşı başlattığı dik duruşunu Kırım’ın işgalinden itibaren ivme kazanarak devam ettirdi, vatan savunmasına yönelik hazırlıklarının hızla tamamlanmasına kadar geçen sürede önemli bir mesafe kat etti. Rusya'nın askeri gücüne, nüfusuna ve hacmine güvenip 3 günde almayı plânlayarak bütün Ukrayna topraklarında savaşı başlattığında, karşısında birbirine kenetlenmiş, dirençli, vatanından asla vazgeçmeyecek, Rusya’nın boyunduruğunu hiçbir zaman kabul etmeyecek kahraman Ukrayna halkını buldu. Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın ilk günü olan 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın Ankara’daki Büyükelçiliği önüne düzenlenen basın açıklaması toplantısına Ukrayna’nın yanında olduğumuzu göstermek için Derneğimiz olarak katılmış,  Rusya’nın savaş plânlarının öyle zannedildiği gibi kolay gerçekleşmeyeceğini, bu savaşın uzun süreceğini ve sonunda Ukrayna’nın kazanacağını deklere etmiştik. 26 Şubat 2014 tarihinde Rusya’nın işgaline karşı Kırım’da başlayan bu direniş ruhu, bugün bütün Ukrayna’yı kapsamış durumda. Bu ruh elbette işgali kabul etmeyecek, kesinlikle boyun eğmeyecek, zafer mutlaka Ukrayna’nın olacak." KIRIM'IN RUS İŞGALİNE DİRENİŞ GÜNÜ Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü olarak kabul edi̇li̇yor. 26 Şubat 2014’te, Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması i̇çi̇n büyük bir mi̇ti̇ng yapıldı. Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) düzenlediği mitinge, 15 bi̇ne yakın Kırımlı katıldı. Kremlin güdümündeki Sergey Aksyonov li̇derli̇ği̇ndeki̇ Rus yanlıları, Ukrayna taraftarı mi̇ti̇nge karşı eylem organi̇ze ederek, Kırım'ın Rusya’ya bağlanmasını i̇stedi̇. Ukrayna yanlısı eylemci̇leri̇n amacı, Kırım Parlamentosunun Ukrayna egemenli̇ği̇ni̇ ve toprak bütünlüğünü i̇hlal eden bir karar almasını engellemekti. 26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi̇. 9 YILDIR DEVAM EDEN BASKI VE ZULÜM  Plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını kontrol altına aldı. Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı. SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda, Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.  KIRIM TATARLARI İŞGALCİLERİN HEDEFİ OLDU Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra Ukrayna yanlısı açıklamalarda bulunan ve işgalci yönetimi eleştiren insanlara karşı baskı uygulamaya başladı. 26 Şubat 2014’te işgale “hayır” demek için toplu bir miting organize eden Kırım Tatarları ise işgalci Rusya'nın baskılarının odağı haline geldi. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, Kırım Tatarlarına zulmetmek için devamlı farklı bahaneler uyduruyor. İşgalin hemen ardından Kırım Tatarlarının siyasi liderlerinin ve kanaat önderlerinin Kırım’a girişleri yasaklandı. Rusya, Nisan 2016’da Kırım Tatar halkının temsilci organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) faaliyetlerini yasaklama kararı aldı. BM Adalet Divanı, Nisan 2017’de Rusya’nın KTMM yasağını kaldırması gerektiği yönünde karar aldı ama Moskova bu karara uymayacağını ilan etti. KIRIM TATAR LİDERLERİNE KARŞI DAVALAR AÇILDI Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcıları; İlmi Ümerov, Ahtem Çiygöz, Nariman Celal hakkında düzmece davalar açıldı. AHTEM ÇİYGÖZ'E 8 YIL HAPİS  11 Eylül 2017 tarihinde işgalci mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmekten suçlu bulmuş ve 8 yıl hapse mahkum etmişti. İLMİ ÜMEROV'A 2 YIL HAPİS Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi ise 27 Eylül 2017 tarihinde aldığı kararla güya “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla yargılanan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u, 2 yıl hapse mahkum etti ve 2 yıl kamuya açık faaliyetlerde bulunma yasağı koymuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımıyla Ekim 2017’de Ümerov ve Çiygöz, serbest bırakılarak Türkiye’ye gönderildi. Daha sonra ise KTMM Yardımcıları Ukrayna’ya döndü. İkisi de halen Kırım’a giriş yapamıyor. REFAT ÇUBAROV'A 6 YIL HAPİS Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Mart 2020 tarihinde, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a “suçlama” yöneltildiğini duyurdu. Haziran 2021’de işgalci mahkeme Refat Çubarov hakkında 6 yıl hapis cezası, 200 bin ruble para cezası ve “zorunlu kamu hizmeti” cezası kararı alındı. MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLUN'A 4 YIL HAPİS KTMM Başkanı Çubarov’a dava açtıktan sonra Nisan 2020’de işgalciler, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında da dava açtıklarını duyurdu. 22 Nisan 2022’de sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesi, Kırımoğlu hakkında verdiği kararı açıkladı. Sözde mahkeme, Kırımoğlu'na 2 yıl denetimli serbestlik ve 35 bin Ruble para cezası verilmesine "hükmetti". Ancak sözde savcılık, söz konusu karara itiraz etti. 26 Mayıs 2022’de Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi önceki “mahkemenin” kararını iptal ederek sözde “bir ateşli silahın dikkatsiz saklanması” çerçevesinde 20 bin ruble para cezası, “mühimmatın yasa dışı bulundurulması” suçlaması çerçevesinde bir yıl hapis cezası ve güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçme” suçlaması çerçevesinde 3 yıl hapis cezası kararı aldı. NARİMAN CELAL'E 17 YIL HAPİS CEZASI Kırım’da yaşamaya devam eden son KTMM Yardımcısı Nariman Celal ise, düzmece bir suçlama çerçevesinde 4 Eylül 2021 tarihinde işgalci güçler tarafından alıkonuldu. Nariman Celal ile birlikte Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov alıkonuldular. İşgalci güçler, işlemedikleri suçları itiraf ettirmek için Kırım Tatar aktivistlere fiziksel ve psikolojik işkence uyguladı. Kırım’daki sözde mahkeme, 21 Eylül 2022 tarihinde Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis ve 700 bin ruble para cezası kararı verdi. Nariman Celal ile birlikte Asan Ahtemov, 15 yıl hapis cezası ile 500 bin ruble para cezasına, Aziz Ahtemov da 13 yıl hapis cezası ve 500 bin ruble para cezasına çarptırıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.