SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: İşgal edilen tüm bölgeler kurtarılacak

Ukrayna, Rusya’nın işgali altındaki tüm bölgelerin kesinlikle kurtarılacağını, bunun sadece bir zaman meselesi olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2023 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2023 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: İşgal edilen tüm bölgeler kurtarılacak

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün Kırım’ın yasa dışı ilhak girişiminin 9. yıl dönümünde açıklama yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, Rusya’nın, Kırım’ın statüsüyle ilgili sözde referandum düzenlemesinin üzerinden 9 yıl geçtiği anımsatıldı.

UKRAYNA, İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERİNİN TAMAMINI KURTARACAK

Rusya’nın 2014 ve 2022 yıllarında Ukrayna’da yaptığı yasa dışı referandumların idari açıdan herhangi bir sonuç doğurmadığına işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

 "2022’de referandumların yapıldığı bölgelerin çoğu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından kurtarıldı. Geçici olarak işgal edilen diğer tüm bölgelerin de kurtuluşu kesinlikle gerçekleşecektir. Bu bir zaman meselesidir."

RUSYA’NIN CEZALANDIRILMASI İÇİN ÇABALAR SÜRECEK

Öte yandan açıklamada, Uluslararası Kırım Platformu'nun katılımcıları dahil uluslararası toplumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüyle ilgili net ve değişmez desteğinin takdir edildiği vurgulandı.

Açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya ve yönetiminin Ukrayna’daki saldırganlık, askeri ve insanlığa karşı işlediği savaş suçlarından dolayı cezalandırılması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğinin altı çizildi.

KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAK GİRİŞİMİ

Rusya, Şubat 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı işgal için harekete geçti. Silahlı Rus askerleri, Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda kontrol noktaları oluşturdu. Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirdi. Ukrayna birliklerinin konuşlandırıldığı askeri üsleri kuşatma altına aldı.

6 Mart 2014’te Kırım’ın sözde Parlamentosu, Kırım’ı Rusya’ya bağlama ve 16 Mart’ta Kırım’ın statüsüne dair “referandum” düzenleme kararı aldı. 

16 Mart 2014 tarihinde işgal altındaki Kırım'da, kamuflajlı Rus askerlerinin gözetimi altında göstermelik bir referandum yapıldı. İki gün sonra, 18 Mart 2014 tarihinde Kremlin’de “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması” konulu anlaşma imzalandı. İşgalci Rusya, sözde referandumu yasa dışı hamlesini meşrulaştırmak amacıyla düzenledi.

Sözde referandum daha yapılmazken Ukrayna, oy kullanımını yasa dışı ve anayasaya aykırı olarak kabul etti. Rusya’nın, Kırım’da düzenlediği sözde referandumun sonuçları ve “Kırım’ı Rusya’ya bağlama” kararı, uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.