SON DAKİKA
Hava Durumu

Berlin'de Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’deki müzede Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı. Sergide, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal, Leniye Umerova ve ressam Bogdan Ziza'nın hikayeleri aktarılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 19:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 20:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Berlin'de Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı. Rusya’nın düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkoyduğu siyasi tutsaklar; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Leniye Umerova ve ressam Bogdan Ziza'nın hikayeleri aracılığıyla sergide, Kırım'da yaşayan halkın, Rus işgaline karşı gösterdiği direniş aktarıldı.

Avrupa'nın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Berlin’deki Çarli Kontrol Noktası Müzesinde (Mauermuseum am Checkpoint Charlie) Kırımlı siyasi tutsakları konu alan sergi açıldı. “Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna Avrupa’dır” başlıklı sergi, KrımSOS sivil toplum kuruluşu desteğiyle hayata geçirildi. Rusya’nın dünyaya yaymaya çalıştığı sözde “Kırım tarihi olarak Rusya’ya aittir” mitini çürüten sergi; Kırım’ın 2014’te Rus işgaline karşı gösterdiği direnişi, Ukrayna yanlısı tutumları yüzünden baskıya uğrayan insanların hikayeleri, Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisine karşı baskıları anlatılıyor.

,

Sergide, Rusya’nın Kırım’da alıkoyduğu siyasi tutsakların sayısı ve onlara uygulanan baskılar hakkında bilgi veriliyor. Kremlin yönetiminin yarımadayı bir askeri üsse dönüştürdüğü ve çeşitli propaganda teknikleri ile işgalcilerin Kırımlı çocukları da askeri propagandaya tabi tuttuğu gösteriliyor.

Sergide siyasi tutsaklar; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Leniye Umerova ve ressam Bogdan Ziza hikayelerine yer veriliyor ve onlara ait şahsi eşyalar ile resimleri sergileniyor. Ayrıca siyasi tutsak, ressam Bogdan Ziza’nın “Yetim” adlı eserinin bir kopyası müze yakınındaki Berlin Duvarı’na aktarıldı.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Kırım Tatarı Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu. Aylardır farklı bahanelerle kızı alıkoyan Rus yetkililer daha sonra Umerova’ya “casusluk” suçlaması yöneltti ve Rus mahkemesi hakkında tutuklama kararı aldı.

İŞGALE KARŞI ÇIKAN KIRIMLI RESSAM BOGDAN ZİZA

Kırımlı ressam Bogdan Ziza, 16 Mayıs 2022'de, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişimini kınamak için protesto eylemi gerçekleştirerek Kezlev (Yevpatoriya) yönetim binasını mavi ve sarı boyayla kapladı. İşgalciler Ziza’yı alıkoyarak, “terörizm eylemi düzenleme” ve “terör çağrıları yapma” gibi bir dizi suçlama yöneltti. Daha sonra Rus mahkemesi 15 yıl hapis cezası kararı aldı.

NARİMAN CELAL RUS HAPİSHANELERİNDE!

Rus istihbaratından 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 "şüphelinin" tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etmişti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabından yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verilmişti.

3 KIRIM TATARI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı almıştı. FSB, yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle suçlamıştı.

ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE!

İşgalciler, günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermemişti. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlatmıştı.

İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında tutuklama cezası kararı alınmıştı. Biri gece yarısında, diğeri sabah erken saatlerde FSB görevlileri tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açılmıştı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı almıştı.

İşgalci güçler tarafından Nariman Celal, Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamalar çerçevesinde Aralık 2021’de iki Kırım Tatarının evine baskın düzenlenmişti. Evlerde yapılan aramalardan sonra Kırım Tatarları Kurtumer Çalgozov ve Nariman Ametov sorgulanmak üzere alıkonulmuştu. Nariman Ametov sorgulama sırasında kendisine elektrikle işkence uygulandığını bildirmişti.

İŞGALCİ MAHKEMEDEN 3 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI!

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022’de kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov hakkında aldığı kararları açıkladı. Sözde mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis cezası, Asan Ahtemov hakkında 15 yıl hapis cezası, Aziz Ahtemov hakkında ise 13 yıl hapis cezası kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.