SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çubarov, Avrupa ülkelerine Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı

KTMM Başkanı Refat Çubarov, geçmişteki Sovyet suçlarının cezasız kalmasının bugünkü Rus işgaline zemin hazırladığını vurgulayarak, AB ülkelerine 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2026 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2026 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov, Avrupa ülkelerine Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı

Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu binası önünde düzenlenen Sovyet rejiminin sürgün kurbanlarını anma töreninde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere önemli bir çağrıda bulundu. Çubarov, AB devletlerini 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü resmen soykırım olarak tanımaya davet ederek Rusya'nın işgal altındaki Kırım'da Kırım Tatarlarına yönelik baskılarını bugün de sürdürdüğünü hatırlattı.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 9 Haziran’da Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) binası önündeki meydanda, Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından Orta ve Doğu Avrupa’dan sürgün edilen milyonlarca kurbanı anmak üzere üst düzey katılımlı resmî bir tören düzenlendiğini hatırlattı. Törende Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’dan sonra konuşma yapan Çubarov, 18 Mayıs 1944'te vatanlarından zorla koparılan 200 binden fazla Kırım Tatarının sürgüne gönderildiğini ve bu süreçte halkın neredeyse yarısın hayatını kaybettiğini anımsatarak şunları kaydetti:

Ukrayna, Hollanda, Letonya, Litvanya, Kanada, Polonya, Estonya ve Çekya parlamentoları, 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıyan kararları onayladı.

Kırım Tatar Millî Meclisi adına, Avrupa Birliği üyesi tüm ülke hükümetlerine ve parlamentolarına, 18 Mayıs 1944 Sürgünü'nü Kırım Tatar halkına yönelik bir soykırım olarak kabul eden devletlerin kararlarına katılma çağrısında bulunuyorum.

Cezalandırılmamış kötülük, daha büyük ve daha korkunç suçlarla geri dönme özelliğine sahiptir. Bunu her gün daha iyi anlıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı kanlı savaş, büyük ölçüde Moskova'nın, Kremlin'in, eski SSCB'nin liderlerinin ve cezalandırıcı organlarının bir zamanlar halklara ve insanlığa karşı işledikleri suçlardan dolayı cezadan kurtulmuş olmalarının bir sonucudur.

"KIRIM'IN GELECEĞİNE YALNIZCA UKRAYNA VE KIRIM TATARLARI KARAR VERİR"

Çubarov, Sovyet zihniyetinin bugün de devam ettiğine dikkati çekerek, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinin ardından Kırım Tatarlarına yönelik baskıların sürdüğünü belirtti. Yarımadada hâlen devam eden kitlesel aramalar, asılsız gözaltılar, siyasi davalar, zorla kaybetmeler ve KTMM'nin faaliyetlerinin yasaklanmasının, yerli halkı Kırım'dan sürmeyi amaçlayan mevcut Rus politikasının birer uzantısı olduğunu ifade etti.

Adaletin yeniden tesisi ve Kırım Tatar halkının haklarının korunması için Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve Kırım'ın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası desteğin hayati önem taşımaya devam ettiğini belirten Çubarov, “Kimden gelirse gelsin, sözde barışa ulaşmak adına Ukrayna’nın bazı topraklarından ödün vermesi gerektiği yönündeki ikiyüzlü varsayımları duymak bile istemiyoruz. Herkese kararlılıkla söylüyoruz: Kırım, Kırım Tatar halkının ana vatanı ve Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla dünyada hiç kimse, ama hiç kimse, Ukrayna ve Kırım Tatar halkından başka Kırım’ın kaderi üzerinde karar kılma hakkına sahip değildir." ifadelerinin kullandı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.