SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinden kaçırılan 100'den fazla kişi Kırım'da alıkonuluyor

Rus işgal güçleri tarafından işgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinden kaçırılan onlarca kişi hiçbir gerekçe öne sürülmeden alıkonuluyor. İşgalciler bu kişileri tam tecritte tutuyor ve avukatlarla görüştürmüyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinden kaçırılan 100'den fazla kişi Kırım'da alıkonuluyor

Rus işgali altında bulunan Kırım’daki Akmescit (Simferopol) 2 Numaralı tutukevinde Şubat 2022’den sonra işgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinden kaçırılan ve haklarında herhangi bir ceza davası açılmayan en az 86 Ukrayna vatandaşı alıkonuluyor. 

Kırım Süreci İnsan Hakları kuruluşundan yapılan açıklamada, işgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinden kaçırılarak Akmescit’teki 2 Numaralı tutukevinde alıkonulan en az 30 Ukrayna vatandaşına karşı “casusluk” başta olmak üzere farklı suçlamaların yöneltildiği aktarıldı. Bu kişiler arasında Herson’dan kaçırılan ve işgalcilerce yaklaşık 2 yıldır Akmescit’teki 2 Numaralı tutukevinde yasa dışı olarak alıkonulan aktivist İrına Gorobtsova’nın da yer aldığı belirtildi.

EN AZ 86 KİŞİ GEREKÇESİZ ALIKONULUYOR

Açıklamada, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından kontrol edilen 2 Numaralı tutukevinde haklarında herhangi bir ceza davası açılmayan en az 86 Ukrayna vatandaşının alıkonulduğu kaydedildi. FSB’nin bu insanları tamamen tecrit altında tuttuğuna, avukatlarla görüşmelerine izin vermediğine, hatta bu insanların gözaltında tutulduğunu gerçeğini reddettiğine dikkat çekildi.

HERSON’DA KAÇIRILAN AKTİVİST İRINA GOROBTSOVA

İrına Gorobtsova, Herson bölgesinde Rus işgal güçleri tarafından kaçırılan yüzlerce insandan biri. Sadece gündeme getirilen en ünlü örneklerinden biri olan Gorobtsova, 13 Mayıs 2022'de işgalciler tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü ve tüm bu süre boyunca herhangi bir suçlama ve gelecekteki durumuna ilişkin herhangi bir netlik olmaksızın alıkonuldu. Kısa süre önce işgalcilerin Gorobtsova’ya suçlama yönelttiği öğrenildi. Müvekkil ile görüşmesine izin verilmeyen avukata şu ana kadar FSB sadece “Gorobtsova Rusya’nın özel operasyonuna (Rusya'nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa taktığı isim) engel oldu” şeklinde bilgi verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.