SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci mahkemeden 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı!

Kremlin kontrolündeki kukla mahkeme, düzmece suçlamalar çerçevesinde dün Aluşta’da alıkonulan 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2023 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci mahkemeden 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işgalci yönetimin, Kırım Tatarlarına yönelik baskıları devam ediyor. Rus işgal güçlerinin, dün sabah Aluşta’da yaşayan 3 Kırım Tatarının evine baskın düzenlediği ve arama yaptığı bildirilmişti. Aramalardan sonra, Aluşta Din Cemiyeti imamı ve Yukarı Cami imamı Yusuf Aşirov, Aluşta Din Cemiyeti üyeleri Vilen Üseinov ve Zinur Appazov alıkonuldu. 

Aynı gün akşam saatlerinde 3 Kırım Tatarı mahkemeye çıkarıldı. Sözde Aluşta Şehir Mahkemesi, açılan idari davalar uyarınca Yusuf Aşirov, Vilen Üseinov ve Zinur Appazov hakkında tutuklama kararı aldı. 

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA BASKI

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamaya göre, sözde mahkeme Kırım Tatarı Vilen Üseinov hakkında 10 gün hapis cezası kararı aldı. İşgalci mahkeme, VKontakte sosyal medya uygulamasında 2013 yılında “Allah’tan başka ilâh bulunmadığına ve Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna gönülden inanır, sözle de ifade ederim” anlamına gelen “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh (Kelime-i Şehadet)” cümlesinin yer aldığı beyaz bayrak resmini paylaştığı için Üseinov’u, Rusya Federasyonu İdari Kanunu'nun 20.3. maddesinin 1. fıkrasını (Nefret veya düşmanlığa teşvik ve insan onurunun aşağılanması) ihlal etmekten "suçlu" buldu. 

Bununla birlikte sözde Aluşta Şehir Mahkemesi, Kırım Tatarı Zinnur Appazov’u VKontakte sosyal medya ağında 2016 yılında yaptığı paylaşım nedeniyle 5 gün hapis cezasına çarptırdı. Sözde polisin hazırladığı tutanakta Appazov’un sosyal medya hesabında, Rusya'da yasaklanan İçkerya ve Dağıstan Halkları Kongresi örgütünün bayrağının yer aldığı bir videonun tespit edildiği ileri sürüldü.

Öte yandan sözde polis, Aluşta Din Cemiyeti imamı ve Yukarı Cami imamı Yusuf Aşirov’un, polis şubesinde tutanak tutulduğu sırada güya polis görevlilerine hakaret ettiğini ileri sürerek hakkında “kamu düzenini ihlal ve hakaret etme” suçlaması ile idari dava açtı. İşgalci mahkeme ise söz konusu dava çerçevesinde Aşirov’u 2 gün hapis cezasına çarptırdı.

ALUŞTA DİN CEMİYETİ, UZUN BİR SÜREDİR İŞGALCİLERİN BASKILARINA UĞRUYOR

Kırım’ın işgalci yönetimi, uzun süredir Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğünden bağımsız olan Aluşta Din Cemiyetine baskı uygulamaya devam ediyor. Aluşta Din Cemiyeti Başkanı Kırım Tatarı Lenur Halilov ve denetim komisyonu üyesi Ruslan Mesutov 10 Haziran 2019’da alıkonulmuştu. Buna ek olarak Aluşta kentinin sözde savcılığı, Aluşta Din Cemiyeti İmamı Yusuf Aşırov hakkında “yasa dışı misyonerlik faaliyetlerini yürütme” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Daha sonra Aşirov, suçlu bulunarak para cezasına çarptırıldı.

1994 yılında Kırım’ın Bakanlar Kurulu kararıyla Aluşta’daki cami ve ona ait toprak karşılıksız ve süresiz olarak Halilov’un başkanı olduğu Aluşta Dini Cemiyetine devredildi. Fakat cemiyet, işgalden sonra camiyi ve ona ait toprağı Rus yasalarına göre tescil etmeye başladığı zaman, caminin sözde Kırım Müftülüğüne devredildiği öğrenildi. Bundan dolayı cemiyet, Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı dava açmıştı. 

Aluşta Din Cemiyeti, 22 Nisan 1993 tarihinde resmi olarak kuruldu ve 30 yıldır faaliyet gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.