SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşgalci Rusya’dan Kırım Tatar siyasi tutsağa yeni suçlama

Daha önce işgalci mahkeme tarafından haksız yere 12 yıl hapis cezasına çarptırılan 27 yaşındaki Kırım Tatarı siyasi tutsak Mamut Belalov hakkında, bu kez "vatana ihanet" suçlamasıyla yeni bir ceza davası açıldığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2026 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2026 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya’dan Kırım Tatar siyasi tutsağa yeni suçlama

Rusya’nın işgal altında tuttuğu Kırım’da, Ukrainler ve Kırım Tatarlarına yönelik sistematik tekerrür eden zulüm pratiklerine bir yenisi eklendi. Kırım’ın sözde Turizm Eski Bakanı Vadim Volçenko’ya "suikast girişimi" iddiasıyla daha önce düzmece bir mahkeme süreci sonucu işgalcilerce 12 yıl hapse mahkûm edilen 27 yaşındaki Mamut Belalov hakkında şimdi de "vatana ihanet" suçlamasıyla yeni bir davanın açıldığı öğrenildi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Müdürü Zarema Bariyeva, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Belalov’a yönelik baskıların detaylarını paylaştı. Belalov’un 3 yıl 8 aydır FSB’nin hücrelerinde hukuka aykırı şekilde rehin tutulduğunu belirten Bariyeva, mart ayında genç mahkumun sağlık durumunun ciddi şekilde kötüleştiğini, buna rağmen onun sistematik sorgulara maruz bırakıldığını kaydetti.

Belyalov’un Volgograd’dan Akmescit’e (Simferopol) nakledilmesinin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen, babasıyla sadece bir kez soruşturma görevlisi izniyle telefonla görüşebildiği, ailesiyle tüm iletişiminin mektuplarla kısıtlandığı bildirildi.

İŞGALCİLER HEM SİYASİ TUTSAĞA HEM AİLESİNE BASKI UYGULUYOR

Bariyeva, Rusya Ceza Kanunu’nun 275. maddesi uyarınca (vatana ihanet) açılan yeni davanın arka planındaki kirli yöntemleri şu sözlerle deşifre etti:

Mamut hakkında tamamen uydurma bir vatan hainliği davası açtılar. Onu sistematik olarak FSB binasına sorguya götürüyorlar ve tam da o esnada ailesini güya 'görüşme günü' için binaya çağırıyorlar. Koridorda veya kameralarla dolu odalarda, tepelerinde iki gardiyan eşliğinde yapılan 3-4 saatlik kısa görüşmeler sırasında asıl sorgu tezgahlanıyor. Müfettiş, avukatın yokluğunda sırayla bir mahkumu bir ailesini içeri çağırıyor. Onlara Ukrayna’ya destek, ülkedeki siyasi durum ve Rusya’nın işgal operasyonu hakkında kışkırtıcı sorular sorarak bilgi sızdırmaya çalışıyorlar.

İşgalcilerin, yasa dışı olarak hüküm giymiş Mamut Belalov ve ailesi üzerinde, açıkça uydurma olan ve ilk harften son harfe kadar her şeyi tahrif eden ikinci bir ceza davası için malzeme toplamak amacıyla uyguladıkları psikolojik baskı işte budur.

MAMUT BELALOV DAVASI

İşgalciler, Kefe (Feodosiya) bölgesi İçki kasabası sakini genç Kırım Tatarını 9 Eylül 2022 tarihinde alıkoydu. Daha sonra işgalciler, acımasız işkencelere maruz kalan Belalov’u, Kırım’ın sözde Turizm Bakanına cinayet girişiminde bulunmakla suçladı. 2024 yılında işgalci mahkeme Belalov’u 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yasa dışı mahkûmiyetin ardından Kırım Tatarı, işgal altındaki Kırım'dan Rusya'nın Volgograd kentindeki 19 numaralı cezaevine nakledildi. Ancak Ekim 2015'te Belalov'un sebepsiz bir şekilde Kırım'a geri getirilerek Akmescit’teki 2 numaralı tutukevine yerleştirildiği öğrenildi. Belalov'un Akmescit'teki (Simferopol) 2 numaralı tutukevine getirilen işkence ve dayağa maruz kaldığı da aktarılmıştı.

Kendisi de eski bir siyasi tutsak olan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celâl, Nisan 2023’te, Akmescit tutukevinde alıkonulurken rastladığı Kırım Tatar Mamut Belalov’un hikâyesini kaydederek insan hakları savunucularına iletmişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.