SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşgalci yönetim Kırım'da yol inşaatı bahanesiyle taşınmazları gasp ediyor

Kırım'daki işgal yönetimi, Akmescit-Yalta otoyolu inşası gerekçesiyle Akmescit (Simferopol) ve Aluşta bölgelerindeki 20 ev, arsa ve ticari mülke el koyma kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2026 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2026 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci yönetim Kırım'da yol inşaatı bahanesiyle taşınmazları gasp ediyor

Kırım’daki işgalci Rus yönetimi, Akmescit (Simferopol) – Yalta kara yolunun yenilenmesi ve “Tavrida” otoyolunun güney çıkışının (155-180 kilometreleri arasındaki bölüm) inşası gerekçesiyle yerel halka ait arsa ve gayrimenkullere el koyma kararı aldı.

Sözde "Kırım Bakanlar Kurulu Başkanı" Yuriy Gotsanyuk tarafından imzalanan kararnameye göre; Akmescit bölgesi ve Aluşta ilçesinde yer alan toplam 20 taşınmaz "devlet ihtiyaçları" adı altında müsadere edilecek.

Kararname kapsamında Tavşan Bazar (Privolnoye) köyündeki tarım ve konut arazileri, yol güzergâhında bulunan "Nadejda" adlı işletme dâhil ticari mülkler ile Yukarı Şuma (Verhnyaya Kutuzovka) köyündeki konutlar ve arsalar yer alıyor. Birkaç yüz metrekareden 1,8 bin metrekareye kadar uzanan bu mülklerin bir kısmının şahıs mülkiyetinde, bir kısmının ise kiralık olduğu bildirildi.

İşgalci kurumlar, mülk sahiplerine taahhütlü mektup gönderileceğini, adresi bulunamayan kişilerin ise sözde resmî yayının ardından bildirim yapılmış sayılacağını duyurdu.

60 MİLYAR RUBLELİK PROJE VE DOĞA TAHRİBATI

Angara Geçidi (Angarskiy Pereval) ile Aluşta çevresi arasındaki yol yapım çalışmaları 2024 yılının Ağustos ayından bu yana devam ediyor. Bütçesi en az 60 milyar ruble olarak belirlenen projenin 2030 yılının Aralık ayına kadar tamamlanması planlanıyor. Dağlık arazide yürütülen inşaat kapsamında kavşaklar, viyadükler ve Ulu Özen nehri üzerine köprüler yapılması öngörülüyor.

Söz konusu proje nedeniyle Kırım'ın doğası da ağır tahribata uğruyor. Daha önce Akmescit-Aluşta-Yalta yolu için 164 hektardan fazla orman arazisine el koyan işgalciler, bunun sadece 25 hektarını yeniden ağaçlandıracaklarını açıklamıştı. Kesilen ağaçların ise Rus işgal ordusunun ihtiyaçları için cephe hattına sevk edildiği bildirilmişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.