SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Platformu katılımcıları: Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimini asla tanımayacağız

Uluslararası Kırım Platformu katılımcıları, 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü nedeniyle yayımladıkları ortak açıklamada, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde tam olarak yeniden tesis edilmesine kadar Ukrayna'ya siyasi, diplomatik, mali, insani ve diğer şekillerdeki desteği sürdüreceklerini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2024 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2024 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Platformu katılımcıları: Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimini asla tanımayacağız

Uluslararası Kırım Platformu katılımcıları, 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü nedeniyle yayımladıkları ortak açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyetini ve Donetsk, Lugansk, Herson, Zaporijjya bölgelerinin yasa dışı ilhak girişimini hiçbir zaman tanımayacaklarını vurgulandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yayımlanan ortak açıklamada, “Rusya'nın, BM Şartı'nın ilke ve hedeflerini ağır biçimde ihlal eden, uluslararası güvenliğe doğrudan tehdit oluşturan ve uluslararası hukuk düzeni açısından ciddi sonuçlar doğuran, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehri yanı sıra Donetsk, Herson, Lugansk ve Zaporijjya bölgelerinin yasa dışı ilhak etme girişimini asla tanımayacağız. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehri ayrıca Donetsk, Herson, Lugansk ve Zaporijjya bölgeleri Ukrayna’nın topraklarıdır.” denildi.

RUSYA'NIN TÜM İHLALLERİ KINANDI

Açıklamayı yapan ülkeler, Rus işgal yönetiminin geçici olarak işgal ettiği Kırım'da ve Herson, Zaporijjya, Lugansk ve Donetsk bölgelerinin bazı kısımlarında gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı sözde referandumları ve sözde seçimleri kararlı bir şekilde kınadıklarını teyit ederek, “Bu kararlar geçersiz ve hiçbir hukuki geçerliliği yok.” diye vurguladı.

Bununla birlikte açıklamada; işgal altındaki Kırım'da orantısız bir şekilde Kırım Tatarlarını hedef alan yasa dışı seferberlik kampanyasını, yarımadanın demografik yapısını değiştirme girişiminin parçası olan Rus vatandaşlarının Kırım'a yeniden yerleştirilmesinin devam etmesini, Moskova'nın Kırım da dahil olmak üzere geçici olarak işgal ettiği Ukrayna topraklarını zorla ve yasa dışı bir şekilde Rusya Federasyonu'na dahil etme yönündeki devam eden girişimlerini ayrıca Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği Kırım Yarımadasını Karadeniz'de ağır askerileştirilmiş bir ileri karakola dönüştürme ve burayı bir saldırı savaşı yürütmek için kullanma kararı da şiddetle kınandı.

"UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANANA KADAR DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Kırım Platformu katılımcıları açıklamada şu ifadelerine yer verdi:

“Ukrayna ulusunun refahını sağlamak amacıyla, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehri de dahil olmak üzere Ukrayna'nın savaş sonrası yeniden inşasına desteğimizi bir kez daha teyit ediyoruz. Mevcut ve gelecekteki zorlukların farkındayız ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde tam olarak yeniden tesis edilmesine kadar Ukrayna'ya siyasi, diplomatik, mali, insani ve diğer şekillerdeki desteği güçlendirmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz."

29 ŞUBAT KIRIM'IN RUS İŞGALİNE DİRENİŞ GÜNÜ

Bugün Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı direnişinin sembolü haline gelen 26 Şubat 2014’teki efsanevi mitingin 10. yıl dönümü. Dönemin Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun ilgili kararı imzalamasının ardından 2016’dan itibaren, her 26 Şubat’ta Ukrayna’da “Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü” olarak kaydedilmeye başladı.

2014 yılında, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesiyle başlayan bu süreç, uluslararası hukukun çiğnenmesi ve masum insanların acımasızca ezilmesiyle damgalanmıştır. Kırım'ın işgali, sadece bir toprağın kaybı değil, aynı zamanda insan hakları ve uluslararası barışın çiğnenmesinin bir sembolüdür. Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ederek Kırım'ı işgal etmesi, bölgedeki barışı ve istikrarı altüst etti. Rusya'nın bu eylemi, uluslararası toplum tarafından geniş çapta kınandı, ancak maalesef etkili bir şekilde durdurulamadı. Uluslararası toplumunun yeterince tepki göstermemesi işgalci Putin’in iştahını kabarttı ve kanlı diktatör 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Ukrayna’ya karşı topyekun işgal girişimini başlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.