SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırım Tatarı Yunus Maşaripov, Rusya'da 5 yıldır zorla akıl hastanesinde tutuluyor

Rus işgali altındaki Kırım’da 2020 yılında Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme tarafından mahkûm edilen Kırım Tatarı Yunus Maşaripov’un 5 yıldır akıl hastanesinde tutulduğu öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2025 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2025 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarı Yunus Maşaripov, Rusya'da 5 yıldır zorla akıl hastanesinde tutuluyor

Kırım’da Rus işgal güçleri tarafından 2017 yılında alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Yunus Maşaripov’un beş yıldır Rusya'daki bir akıl hastanesinde zorla tutulduğu bildirildi.

Gratı haber ajansının aktardığına göre, Maşaripov işgal altındaki Kırım'daki sözde mahkeme tarafından 2020’de "patlayıcı madde üretmek ve depolamak" suçundan suçlu bulundu ve zorunlu psikiyatri tedavisine gönderildi. O zamandan beri yani 5 yıl boyunca Kırım Tatarının Rusya'daki bir akıl hastanesinde zorla tutulduğu aktarıldı. 14 Mart’ta Maşaripov’un 61 yaşını dolduracağı aktarıldı.

YUNUS MAŞARİPOV DAVASI

27 Eylül 2017’de kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğrayan Maşaripov, darp edilerek  Yalta’daki FSB ofisine götürülmüştü. Maşaripov, FSB ofisinde yapılan sorgu sırasında kendisinin darp edildiğini, elektrikle işkence gördüğünü ve işkence altında kendisinin “Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) casusu olduğu ve emirleri yerine getirdiğini” söylemek zorunda kaldığını bildirmişti.

Maşaripov daha sonra mahkemede yaptığı açıklamada işkence altında verdiği ifadeleri yalanlamıştı. 

Kasım 2018’de sözde Yalta Şehir Mahkemesi, Kırım Tatarı Yunus Maşaripov’u patlayıcı madde depolama, taşıma ve bomba yapmaktan suçlu buldu ve onu 4 yıl hapis cezası ile 110 bin ruble para cezasına çarptırmıştı. Maşaripov söz konusu “karara” itiraz etti. 

Temyiz mahkemesi alınan kararı kaldırdı ve davanın yeniden görülmesini istedi. Kırım’daki sözde Yalta Şehir Mahkemesi 3 Mart 2020 tarihinde Maşaripor’u suç eyleminde bulunduğu ama sözde akli dengesinin yerinde olmadığı için bir sağlık kurumunda zorunlu psikiyatrik tedavisi altına alınması kararı almıştı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.