SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Kırım'ın "Rus" olarak tanınması, Kırım Tatarlarını yok olmaya mahkum eder

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım'ın "Rus" olarak tanınması ihtimalinin hem Kırım Tatarları hem de dünya düzeni için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Kırım'ın "Rus" olarak tanınması, Kırım Tatarlarını yok olmaya mahkum eder

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım'ın "Rus" olarak tanınmasının, Kırım Tatarlarını yok olmaya mahkum edeceğini ifade etti.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, dün “Kırım Dalgası” (Crimea Wave) Forumu düzenlendi. Forumda siyasi, ekonomik, kültür ve enformasyon alanlarında uzman olan kişiler, gençlerin Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası’nın işgalden arınması ve yeniden entegrasyonu konusundaki rolünü ele aldı. Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, foruma çevrimiçi katılarak konuşma yaptı.

"KIRIM 'RUS' OLARAK TANINIRSA KIRIM TATARLARI YOK OLACAK"

Kırım’ın “Rus” olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan bazı siyasetçilerin iddialarını değerlendiren Kırımoğlu, “Bazı temsilcilerin şimdi öne sürmeye çalıştığı gibi Kırım'ın ‘Rus’ olarak tanınması, Kırım Tatarlarını gelecekten mahrum edecek ve onları yok olmaya mahkum edecektir.” dedi.

"KIRIM'IN RUS İŞGALİNDEN KURATILMAMASI TÜM DÜNYA DÜZENİNİ TEHDİT EDECEK"

Bununla birlikte Rusya'nın Kırım hakkının varsayımsal olarak tanınmasının, Ukrayna ve tüm dünya toplumu için bir dizi olumsuz sonuca yol açacağına dikkat çeken Kırımoğlu, “Bu durumda Ukrayna denize erişimini kaybedecektir. Bu ekonomik zarar demek. Kırım’da oluşturulan askeri altyapı, Rusya galibiyetten sonra topralanınca bir sonraki saldırganlık için temel oluşturacaktır. Bu güvenlik tehdidi. Nükleer silahlar yayılmaya başlayacaktır. Avrupa ve Batı ülkelerinin otoritesi yerle bir olacaktır. Bu da dünya düzenine büyük zarar veriyor. ‘Rus Kırım’ durumunda kimse için bir perspektif yok. Kırım Tatarlarının da Rusya’ya bağlı olarak var olma perspektifi olmadığı gibi.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.