SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Ukrayna olarak Putin'e verecek bir karış toprağımız yok

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki heyet, dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Kırımoğlu, "Ukrayna olarak Putin'e verecek bir karış toprağımız yok" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2023 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2023 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Ukrayna olarak Putin'e verecek bir karış toprağımız yok

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün İstanbul'da Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile bir araya geldi. Görüşmeye; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil ve Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov katıldı. Kırımoğlu ve Fidan, görüşmede Kırım Tatar siyasi tutsaklar ve Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği askeri ve insani destek başta olmak üzere pek çok konuyu ele aldı.

KIRIMOĞLU, BAKAN FİDAN İLE RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM'DAKİ DURUMU GÖRÜŞTÜ

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşmesindeki konu başlıkları hakkında bilgi verdi. Kırımoğlu, Rus işgalindeki Kırım Tatar halkının durumunu müzakere ettiklerini ifade etti. Son dönemde işgal altındaki Kırım'da Kırım Tatar halkına karşı baskıların arttığını belirten Kırımoğlu, "Kırım Tatarlarına karşı çok baskı yapılıyor. Erdoğan, Putin ile görüştüğü zaman bu konuda onu uyarması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Ayrıca, Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsakların durumunu ele aldıklarını belirten Kırımoğlu, bu konuyu Türkiye'nin gündemde tutmasını istediklerini vurguladı.

"UKRAYNA'NIN NATO'YA GİRMESİ KONUSUNDA TÜRKİYE'DEN DESTEK BEKLİYORUZ"

Kırımoğlu, Bakan Fidan ile görüşmesinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) bir sonraki toplantısının Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de gerçekleşmesini istediklerini belirtti. Diğer yandan, Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'den destek istediklerini belirten Kırımoğlu, "Ukrayna’nın NATO’ya girmesi konusunda Türkiye’den destek bekliyoruz. Çünkü, NATO'da farklı fikirler dillendiriliyor. Bazıları, 'savaş bitmediği sürece Ukrayna NATO'ya alınamaz' diyor. Bizim fikrimiz ise ülkemizin geleceği için mutlaka NATO'ya alınmak. 'Bu konuda sizden (Türkiye) destek bekliyoruz' dedik" açıklamasını yaptı.

"UKRAYNA OLARAK PUTİN'E VERECEK BİR KARIŞ TOPRAĞIMIZ YOK"

Ukrayna'nın barış formülü hakkında da Türkiye ile görüşme yaptıklarını vurgulayan Kırımoğlu, "Ukrayna olarak Putin’e verecek bir karış toprağımız yok. Bunu herkesin bilmesi lazım. Bu tür tekliflerle bize müracaat etmesinler. Müzakereler yalnızca (Rusya) topraklarımızı boşalttıktan sonra olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Türkiye'nin bu pozisyonumuzu desteklemesini rica ediyoruz. Aslında, savaşın durdurulması ve ateşkes, Zelenskıy'ın teklif ettiği barış formülüne göre olabilir. Eğer işgal edilen toprakların kurtarılmasını öngören bir teklif yoksa biz onu asla kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ NEDİR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın barış formülüne ilişkin 10 maddelik önerisinde şunlar yer alıyor:

"radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.