SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, Avusturya basınına konuştu: Ateşkese karşıyız!

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Viyana’daki AGİT görüşmeleri sırasında Rusya ile mevcut koşullar altında varılan ateşkese, Rusya’nın Ukrayna’daki toprak kazanımlarını tanımak anlamına geleceği için karşı çıktığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 18:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, Avusturya basınına konuştu: Ateşkese karşıyız!

KTMM Başkanı Refat Çubarov, 5 Mart 2024 tarihinde Avusturya Haber Ajansına verdiği demeçte, Viyana’daki AGİT görüşmeleri esnasında müzakere masasında Rusya ile mevcut koşullar altında varılan ateşkese, Rusya’nın Ukrayna’daki toprak kazanımlarını tanımak anlamına geleceği için karşı çıktığını kaydetti. 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen Kırım'ı örnek gösteren Çubarov, bunun Rusya’nın toprak kazanımlarını ve daha fazla baskıyı tanıma anlamına geleceğini söyledi.

AVRUPA, RUS TEHDİTİNİN KENDİLERİNİ DE HEDEF ALDIĞINI ANLADI

Çubarov, 24 Şubat 2022'den sonra başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyadaki politikacıların, Rusya'nın oluşturduğu tehdidin sadece Ukrayna'yı değil, kendi ülkelerini de etkilediğini nihayet anladığını söyledi. Çubarov, savaş uzadıkça Ukrayna'ya Rusya ile anlaşmaya varılması yönündeki çağrıların sıklaşacağı ihtimalini de göz ardı etmediğini ifade etti.

Çubarov, Türkiye’de düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ve diğerlerinden bu yönde çağrılar duyduğunu dile getirdi.  4-7 Mart tarihleri arasında AGİT diplomatlarıyla görüşmek üzere Viyana’da bulunan Çubarov, kullanılan formülün toprak bütünlüğünden bağımsız olarak ve bu konular netleşmeden ateşkes öngördüğünü söyledi ve dikkat çeken şu açıklamada bulundu:

"Böyle bir  formül, daha sonra yaklaşımın belli bir mantığı var gibi görünüyor gelse de ciddi bir sorun yaratıyor.  Rusya ile olan durum da bu. Rusya’nın, en azından işgal ettiği topraklara yerleştiğinin kabulü anlamına geliyor. Objektif olarak konuşmak gerekirse, bu  durum oradaki cinayetlerin ve baskının devamıdır. Kırım’da da Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve zulmün devam edeceği anlamına geliyor. Bir on ya da yirmi yıl daha sürecek müzakereler, Rusların resmen Kırım Tatarlarını tamamen ezip geçeceği ve bizden geriye pek bir şey kalmayacağı anlamına gelecektir."

PUTİN, STALİN'İN BAŞARAMADIĞINI BAŞARMAYA ÇALIŞIYOR

KTMM Başkanı Çubarov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerekçeleri ne olursa olsun 2014 yılında Stalin'in başaramadığını başarmak için işgali gerçekleştirdiğini dile getirirken, "Stalin bizi 1944’te vatanımız Kırım’dan vahşice ve şiddet yoluyla sürgünle kovdu. 45 yıl boyunca vatanımızdan ayrı kaldık ve pek çok insanımızı kaybettik. Aynı zamanda Rusya Kırım’ı tamamen değiştirdi; yerleşim yerlerinin isimlerini değiştirdiler, Rusya’dan gelen insanları buralara yerleştirdiler ve Kırım’ın demografik yapısıyla oynadılar. Ukrayna’nın bağımsızlığının 23 yılında, okullar, televizyon istasyonları ve yayınevleri ile çalışarak Kırım halkı biraz güçlenebilmişti. Ardından, Rusya 1944’ten sonra 2014’te tekrar geldi ve Kırım’ı tekrar şiddet yoluyla işgal etti ve hepimizi yine sürgüne yolladı. Rusya Kırım'a 1944’ten sonra 2014’te tekrar vahşeti yaşattı. İnsanlarımızı baskı altında alarak yine sürgüne maruz bıraktı. Şimdi bana on yıl müzakere etmemiz gerektiğini, hatta Baltık ülkeleri gibi bağımsızlık için 50 yıl beklememiz gerektiğini söyleseler, o kadar vaktimiz yok derim" açıklamasını yaptı.

KIRIM, ER YA DA GEÇ UKRAYNA'NIN KONTROLÜNE GEÇECEK

Çubarov, Kırım yarımadasının er ya da geç Ukrayna’nın kontrolüne geçeceğinden şüphe duymadığının altını çizerek, "Elbette Kırım’ın bu kurtuluşunun neye benzeyeceğini bilmiyoruz: Belki yumuşak bir varyant olacak, belki de ağır çatışmalar yaşanacak. Her halükarda, Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına askeri tesislerin yakınında yaşamaktan kaçınmanın yollarını aramaları ve sığınaklar hazırlamalarını tavsiye ediyorum. Kırım Tatarları mümkün olan her şekilde Rus ordusuna katılmayı engellemeli ve gerekirse bunun için hapse girmelidir. Çünkü bu Rus ordusu içinde asker olarak sizi bekleyen şey; diğer insanları ve  kendi yurttaşlarınızı öldürmek, kendi devletiniz Ukrayna’ya karşı savaşmak ve kendinizin öldürülme ihtimalidir. Bu da inanın hapishaneden çok daha kötüdür"  dedi.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV'A ALMANCA-UKRAİNCE SÖZLÜK TAKDİM EDİLDİ

Görüşmenin ardından KTMM Başkanı Refat Çubarov'a Avusturya'da bulunan Türk yayınevi NeuWelt Verlag tarafından hazırlanan Ukraince-Almanca sözlük hediye edildi. Sözlük yayınevi sahibi Birol Kılıç tarafından KTMM Başkanı Çubarov'a takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.