SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’dan Karadeniz’deki Rus limanlarına giden gemilere uyarı!

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Karadeniz’deki Rus limanlarına ve Rus işgali altındaki Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler için uyarı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2023 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’dan Karadeniz’deki Rus limanlarına giden gemilere uyarı!

Türkiye'nin arabuluculuğunda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan 3 gün önce çekilen Rusya, dün Ukrayna limanlarına gitmeyi planlayan tüm sivil gemileri tehdit etti. Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’deki Ukrayna limanlarına giden bütün gemilerin Rusya tarafından “potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak” olarak görüleceğini duyurdu. Buna karşılık olarak Ukrayna Savunma Bakanlığından, 21 Temmuz 2023 tarihinden itibaren Karadeniz’deki Rus limanlarına ve Rus işgali altındaki Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin, Ukrayna tarafından  “askeri amaçlı yük taşıyıcısı” olarak kabul edileceği açıklaması geldi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Karadeniz’deki seyrüsefer güvenliğini tehdit eden terör devleti Rusya’ya hak ettiği cevap verildi. Açıklamada, “Rusya, bir kez daha tüm dünya için evrensel serbest seyrüsefer hakkını vahşice ihlal etti ve gıda güvenliğini kasıtlı olarak baltalayarak milyonlarca insanı açlığa mahkum etti. Kremlin, Ukrayna limanlarından gıda ürünleri taşıyan sivil gemileri alenen tehdit ederek, yerleşim yerlerindeki sivil altyapıya füze ve SİHA saldırıları gerçekleştirerek ve ticaret yollarında kasıtlı olarak askeri tehdit oluşturarak, Karadeniz’i tehlikeli bir bölge haline dönüştürdü" denildi.

UKRAYNA, RUS LİMANLARINA GİDEN GEMİLERİ UYARDI

Bir yıl önce Karadeniz’de Moskova kruvazörünün batırılmasının, Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin Rus saldırganlığını denizde püskürtmek için gerekli araçlara sahip olduğunu kanıtladığına dikkat çekilen açıklamada, “Ukrayna Savunma Bakanlığı, 21 Temmuz 2023 saat 00.00’dan itibaren Karadeniz’deki Rus limanlarına ve Rus işgali altındaki Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin, Ukrayna tarafından ilgili tüm risklerle birlikte askeri amaçlı yük taşıyan gemiler olarak kabul edilebileceği konusunda uyarıyoruz. Ayrıca, 20 Temmuz 2023 saat 05:00'ten itibaren Karadeniz'in kuzeydoğu bölgesi ve Ukrayna'nın Kerç-Yenikale Kanalı bölgelerinde seyrüsefer tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır." ifadelerine yer verildi.

RUSYA, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI’NDAN ÇEKİLDİ

Rusya, 17 Temmuz’da Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Türkiye ve Ukrayna'nın girişimleriyle 22 Temmuz 2022'de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sona erdirdi.

KARADENİZ ÜZERİNDEN UKRAYNA'YA GİDEN TÜM GEMİLER RUSYA'NIN RADARINDA!

Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece itibarıyla Ukrayna'ya giden tüm gemilerin potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak nitelendirileceğini kaydetti. İşgalci Rusya'dan yapılan açıklamada, anlaşmanın sona erdiği belirtildi. Açıklamada, "20 Temmuz 2023 saat 00.00’dan itibaren, Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirilecek" ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.