SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk: Dünyanın Kırım ve Donbas'ın işgaline tepkisi zayıftı

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde açılış konuşmasını yapan Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, “Dünyanın Kırım ve Donbas'ın işgaline tepkisi zayıftı ve Kremlin rejimini daha fazla saldırgan adımlardan caydırmak için yetersizdi" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 18:57
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 03:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk: Dünyanın Kırım ve Donbas'ın işgaline tepkisi zayıftı

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde 24 Ekim 2023 tarihinde açılış konuşmasını yapan Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk, “Bizi işgalci Rusya'yla yalnız bırakmayan, özgürlük mücadelemizde Ukrayna'yı destekleyen ve desteklemeye devam eden ülkeleri temsil ediyorsunuz” dedi.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Stefançuk, konuşmasında Çekya Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanına, Çekya Parlamentosu Senatosu Başkanına, Çekya Cumhurbaşkanına, Başbakanına ve tüm Çek halkına içten şükranlarını sundu. Stefançuk, "Çek halkına, Çekya’nın kapsamlı savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya sağladığı kapsamlı yardım için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. Ukrayna Parlamentosu Başkanı Stefançuk, tüm zirve katılımcılarına Ukrayna'ya verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini bildirdi.

Zirve katılımcılarına hitaben konuşan Ruslan Stefançuk, “Dünyanın Kırım ve Donbas'ın işgaline tepkisi zayıftı ve Kremlin rejimini daha fazla saldırgan adımlardan caydırmak için yetersizdi. Uluslararası çatışmayı önleme ve çözüm mekanizmaları işe yaramadı ve bu nedenle saldırgan bir sonraki aşamaya geçti. Bu saldırganlığın bir sonraki aşamasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine karar vermek yalnızca bize kalmıştır” ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.