SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan, Türk halılarının Ermeni halısı olarak sergilenmesine tepki gösterdi

Viyana'da düzenlenen "Geçmişin Geleceği: Ermenistan'da Geleneksel Sanatın Yeniden Canlanmasını Destekleyerek Kadın Girişimcileri Güçlendirme" isimli sergide Azerbaycan'a özgü halılar Ermeni halısı olarak gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan, Türk halılarının Ermeni halısı olarak sergilenmesine tepki gösterdi

Viyana Uluslararası Sanat Merkezi'nin Rotunda Salonu'nda 16 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen "Geçmişin Geleceği: Ermenistan'da Geleneksel Sanatın Yeniden Canlanmasını Destekleyerek Kadın Girişimcileri Güçlendirme" etkinliğinde Azerbaycan'ın Karabağ, Gazah ve Şirvan bölgelerinin klasik halı kompozisyonları esas alarak dokunan halılar Ermeni halısı olarak sergilendi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN VİYANA ŞUBESİ BAŞKANINA PROTESTO MEKTUBU

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı'nın 25 Ekim 2023 tarihli haberine göre, Ermenistan'ın otuz yıl boyunca işgal altında tuttuğu bölgelere ait kültürel varlıkları, kendilerine aitmiş gibi göstermesi sonrasında Azerbaycan'ın Avusturya Büyükelçiliği Birleşmiş Milletlerin Viyana Şubesi Başkanına resmî bir protesto mektubu gönderdi. Ermenistan'ın ulusal ve kültürel mirasını gösterme kisvesi altında sunulan sergiye ilişkin gönderilen protesto mektubunda, Azerbaycan halk sanatının en eski ve en önemli alanlarından biri olan halıcılık geleneklerine özgü süsleme unsurları içeren halıların Ermeni halısı olarak sunulmasının provokasyon ve tarihin çarpıtılması olduğu belirtildi. Geleneksel Azerbaycan halı dokuma sanatının 2010 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edildiğine dikkat çekildi.

Mektupta, Azerbaycan'ın kültürel zenginliğini oluşturan halıların izinsiz sergilenmesinin ve bunların Ermenistan'a ait olduğu iddia edilmesinin Azerbaycan'ın kültürel zenginliğine açık bir şekilde el konulması olduğu vurgulandı. Büyükelçilik, Birleşmiş Milletlerin Viyana şubesi yetkililerine, Ermenistan'ın Viyana'daki uluslararası kuruluşları kendi siyasi amaçları doğrultusunda suiistimal etmesinin ve Azerbaycan'a yönelik asılsız iddiaların önlenmesi için acilen kararlı tedbirler alması çağrısında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.