SON DAKİKA
Hava Durumu

AHBVÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sava Kırım Tatar dilinin önemine dikkat çekti

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi (AHBVÜ) Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava, UNESCO'nun "Tehlikedeki Diller" listesinde yer alan Kırım Tatarcanın tarihi hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi. Sava, Kırım Tatar dilinin önemine işaret ettiği konuşmasında Kırım Tatarlarının, ana dilini korumak için büyük bir çaba sarf ettiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AHBVÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sava Kırım Tatar dilinin önemine dikkat çekti

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işılay Işıktaş Sava, tehlikedeki diller arasında olan Kırım Tatar dilinin tarihi hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi. Kırım Tatarcanın önemine dikkat çeken Sava, dilin Kıpçak Türkçesinin bir kolu olduğunu ve Kırım Hanlığı dönemiyle birlikte güçlü bir Kırım Tatar edebiyatının doğduğunu belirtti.

"KIRIM TATAR DİLİ DE 18 MAYIS 1944 SÜRGÜNÜNE UĞRADI"

Türk dünyasının büyük düşünce insanı, Tercüman gezetesinin kurucusu İsmail Bey Gaspıralı döneminde zirveye ulaşan Kırım Tatar dilinin, 18 Mayıs 1944 Sürgünü ile birlikte sürgüne uğradığını vurgulayan Sava, Kırım Tatarlarının vatana dönüşünden sonra dillerini korumak ve kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Kırım Tatar dilinin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Tehlikedeki Diller" kategorisinde 3. sırada yer aldığını belirten Sava, "Kırım Tatarcası tekrar Kırım'a döndükten sonra Kırım Tatarlarının canlandırmaya, onu canla başla korumaya çalıştığı özel bir yere sahiptir. Şairleri de Kırım Tatarcasına çok önem vermiş, onunla ilgili şiirler yazmıştır. Kırım Tatar dili, vatana dönüş mücadelesinde kimliğin yeniden inşası ve sosyal kimliğin takrar canlanmasında çok etkili olmuştur" ifadelerini kullandı. 

SAVA, BEKİR SITKI ÇOBANZADE'NİN TUVGAN TİL ŞİİRİYLE SÖZLERİNE SON VERDİ

Sava 2014 yılında Vladimir Putin idaresindeki Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesiyle Kırım Tatar dilinin sekteye uğradığının, vatan Kırım topraklarında gazete ve dergi faaliyetlerinin yeterince sağlanamadığının altını çizdi. Milli mekteplerin sayısının 15'e düştüğünü aktaran Sava, Kırım Tatarlarının ana dilinden taviz vermemek için çaba sarf ettiğini de ifadelerine ekledi. Sava sözlerine, Kırım Tatar Türkolog Bekir Sıtkı Çobanzade'nin "Tuvgan Til" şiiriyle son verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.