SON DAKİKA
Hava Durumu

Bölücü terör örgütü PKK, Japonya'da nasıl yapılandı?

Son zamanlarda bölücü terör örgütü PKK'nın Japonya'daki faaliyetleri ve Japon halkının bu konu üzerindeki endişesi arttı. Uzak Doğu Uzmanı ve Araştırmacısı Muezza konuyu Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bölücü terör örgütü PKK, Japonya'da nasıl yapılandı?

Selahaddin Kaşgarlı/QHA Ankara

Bölücü terör örgütü PKK, Japonya'daki yapılanma faaliyetlerini sürdürüyor. PKK'nın Japonya'da "kültür kurumu" adı altında faaliyet yürüttüğüne dair sosyal medyada artan paylaşımlar sonrasında Japon gazeteciler ve ülkede yaşayan Türkler konuyu gündeme taşımaya devam ediyor. Son zamanlarda Japonya'daki terör örgütü PKK'nın faaliyetleri ve Japon halkının bu konu üzerindeki endişesi arttı. Uzak Doğu Uzmanı ve Araştırmacısı Muezza konuyu QHA'ya değerlendirdi.

Terör örgütü PKK’nın Japonya’da ne işi var?

"Terör örgütü bağlantıları ilk defa 2017'de terör örgütüne para taşıyan Vakkas Dündar adlı birinin İstanbul'da havalimanında yakalanmasıyla görüldü, yanında 300 bin dolara yakın döviz altın vardı. Bununla birlikte Japonya'da para kazanan ilticacılar kazandıkları paranın bir kısmını terör örgütüne aktardıkları anlaşıldı. Bu para yardımının dışında, 20 yıldır nevruz kutlaması adı altında PKK ve YPG bayrakları açıp terörist kıyafetleri giyiyorlar. Bunların sözde kültür ve yardımlaşma dernekleri de var, mesela Kürt - Japon Dostluk Derneği, bir diğeri Heywa Sora Kurdistan, yani Kürdistan Kızılayı Japonya derneği, bunlar sürekli yardım toplarlar, paraları nereye harcadıklarının faturasını da halka gösteremiyorlar. Bu da şüphe uyandırıyor"

Japon halkı yaşanan son olaylardan sonra sizce ne düşünüyor?

"Japon halkı bugüne kadar sessizdi, çünkü kendilerine yalan söylendi. PKK ve YPG özgürlük savaşçıları olarak tanıtıldı, birçok Japon böyle kandırıldı. Japonya'daki komünist ve antifa grupları ise bugüne kadar bu yalancı ilticacılar ile çok iyi bir ilişki içindeydi. Hala da öyleler. Japon halkı ilk defa 2023 yılının Temmuz ayından itibaren tepki vermeye başladı, o zaman 200 ilticacı Kawaguchi hastanesinde kavga etti ve bazı Japon polisler de yaralandı. Bundan öcne 2015 Türkiye seçimleri için Tokyo konsolosluğu önünde kavga oldu Türkler ve Kürtler arasında, bu kavga Japonya gündeminde çok yer alsa da çabuk unutuldu. Bugüne kadar suça karışan ilticacılar Türk diye yansıdı Japon basınına, çünkü Türkiye pasaportu var hepsinde"

Son olarak Japon hükûmeti bu duruma karşı herhangi bir önlem alıyor mu?

"Japon hükûmeti tek bir parça değil. Bazı kurumları ve örgütleri bu ilticacıları desteklese de bazı kurumlar desteklemiyor, mesela Mülteci Ofisi desteklemiyor. O yüzden onlara yasal mülteci statüsü vermiyorlar. Ama hükûmet genelde LDP (Liberal Demorkat Parti) elinde olduğu için Amerikancı bir politika izliyorlar ve bu yüzden Kürtlere çok müsamaha gösteriliyor. Hükûmetin Ortadoğu planları var, Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle sıkı ilişki içinde olan gruplar var, Mesela Kürdistan - Japonya İşbirliği Grubu, bu gruba Japon milletvekilleri ve önemli isimler üye. Bu isimler genelde hep Türkiye düşmanı oluyorlar. Türkiye'yi Kürtlere zulmediyor olarak lanse ediyorlar. Bunun dışında Japonya'daki FETÖ üyeleri de hep benzer propagandalar yapıyorlar ve yalancı ilticacılarla araları iyi"

JAPON GAZETECİLER PKK YAPILANMASINI DEŞİFRE ETTİ

PKK terör örgütü yapılanmasından rahatsız olan Japon gazeteciler de daha önce konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'YA AİT SEMBOLLER MEYDANDA

Japon Gazeteci Ishii Takaaki geçen haftalarda ülkesindeki PKK yandaşlarının örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini deşifre etmişti. Takaaki konuya ilişkin açıklamasında, "Japonya'da Kürt halkı Saitama vilayetindeki bir parkta Nevruz adlı bir festival düzenlemeyi planlıyor. 2023 festivalinde terör örgütü PKK'nın bayrağını ve lideri Öcalan'ın fotoğrafını taşıdılar. Bir gazeteci olarak Japon yetkililere seslendim ve terör örgütlerinin faaliyet göstermesinin tuhaf olduğunu bildirdim" ifadelerini kullanmıştı.

Japonya'ya yerleşen PKK sempatizanları, Japonlar tarafından tepkiyle karşılandı. Bir ay önce ise ülke çapında PKK destekçilerine yönelik protestolar düzenlenmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.