SON DAKİKA
Hava Durumu

Gök Bayrak Dayanışma Platformu: Depremzede kardeşlerimizin yüzleri gülene kadar buradayız

Kahramanmaraş depremlerinin ilk gününden beri bölgede yardım faaliyeti yürüten Gök Bayrak Dayanışma Platformu, depremzedeler için çadır kurdu. Platform Başkanı Kul Ahmet Cantürk, çalışmalarını Kırım Haber Ajansına anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2023 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2023 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gök Bayrak Dayanışma Platformu: Depremzede kardeşlerimizin yüzleri gülene kadar buradayız

Kayseri'de Doğu Türkistanlılar tarafından oluşturulan Gök Bayrak Platformu, Kahramanmaraş depremlerinin ilk gününden bu yana bölgede yardım faaliyetlerini sürdürüyor. Platform, bir taraftan depremzedelerin gıda ihtiyacını gidermeye çalışırken, diğer taraftan barınma ihtiyaçları için çadır kent kurdu. Gök Bayrak Dayanışma Platformu Başkanı Kul Ahmet Cantürk, kurdukları iki ayrı çadır kentteki çalışmalarını ve planlandıkları projelerini Kırım Haber Ajansına anlattı.

Cantürk, depremin ilk gününden bu yana neler yaptığını şu şekilde ifade etti:

"DEPREMİN İLK GÜNÜ ANKARA’DAN EKİP BÖLGEYE EKİP GÖNDERDİK"

Gök Bayrak Dayanışma Platformdan kısaca bahseder misiniz? Depremin ilk gününden bu yana Kahramanmaraş’tasınız. Bölgede  şu ana kadar neler yaptınız? Orada durum nasıl?

Gök Bayrak Dayanışma Platformu; Doğu Türkistan Gençlik Derneği ile Türkmeneli Uluslararası Yardım Derneğinin 4 ay önce oluşturduğu bir platformdur. Amacımız; Türk Dünyasına yardım eli uzatma ve onların sesi olmaktır. Kurulduğumuz günden bu yana Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri, Kazak Türkleri, Kırgız Türkleri, Irak Türkleri, Özbek Türkleri ve ismini sayamadığımız birçok Türk topluluklarına elimizden geldiğince yardım etmeye devam ediyoruz. Depremin yaşandığı gün Ankara’dan ilk arama kurtarma ekibimizi Kahramanmaraş’a gönderdik. Hemen akabinde biz de Kayseri’den bölgeye intikal ettik. İlk gün giden arama kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam etti. Biz de Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Cahit Zarifoğlu İlköğretim Okuluna yerleştik, orada çalışmalarımıza başladık. Okul sağlamdı ve 520 depremzede kardeşimiz kalıyordu. Biz de bu kardeşlerimiz için sıcak yemek, kıyafet ve hijyen noktasında elimizden geldiğince yardımlarımızı hala sürdürmeye devam ediyoruz.

İHTİYAÇLAR HALA DEVAM EDİYOR: DESTEK KESİLMEMELİ

Burada durumlar hiç iç açıcı değil. Fakat biz devletimize güveniyoruz. Türk milleti her zaman olduğu gibi bu zor günleri de beraber atlatacak. Biz de milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Halkımız bölge için desteklerini kesmesinler. Burada hala battaniye, kahvaltılık, su, çadır ve hijyen ihtiyaçları var.

"BİR TEK ÇİN ENKAZA KENDİ BAYRAĞINI DİKTİ"

Bir kaç hafta önce Çin’in Ankara Büyükelçiliği, Kahramanmaraş’ta çadırlardan Çin mahallesi kurduklarını duyurdu. Bu doğru mu? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor; karşı karşıya kaldığımız bu felaketin boyutu gerçekten çok büyük. Devlet ve millet olarak zor günlerden geçiyoruz. Depremin ilk günlerinde bir çok devlet yardımımıza koştu. Allah hepsinden razı olsun. Ancak şöyle bir detay var: Buna ben Kahramanmaraş’ta bizzat şahit oldum. Hiçbir devlet arama kurtarma çalışmaları yaparken enkaza bayrak dikmedi. Bir tek Çin enkaza kendi bayrağını dikti. Evet, şu anda yaşanan insani bir trajedi, büyük bir afet. Burada reklama gerek yoktu. Ama biz Çin’i çok iyi tanıyoruz, Doğu Türkistanlılar olarak. Onlarınki nasıl bir zihniyettir? O zamanlar da yadırgadık tabi ki ancak o gün bugün değil, dayanışma günü diyerek sineye çektik.

"BU ÇİN TARZI REKLAM VE ALGI OPERASYONUDUR"

Bir hafta önce Çin’in Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabında Kahramanmaraş’ta AFAD koordinesi ile kurulan çadır kenti, ‘Çin Mahallesi’ olarak tanıttı. Bu tamamen bir saçmalıktı. Bu Çin tarzı reklam ve algı operasyonudur. Türk milletinin bu tür cambazlığa karnı tok. Çin gibi bir soykırımcı devletin bu tür PR çalışmalarına karşı uyanık olmamız gerekiyor. Biz Çin’in yaptığı hiçbir yardıma muhtaç değiliz. Zira Bilge Kağan asırlar önce bizleri Çin ve Çinlilere karşı uyarmıştı. Biz buna karşı hemen harekete geçtik. Bahsettiğim dernek başkanları ile bir araya geldik. Depremzede kardeşlerimiz için çadır kent kurma kararı aldık. Şuan Kahramanmaraş’ta iki ayrı lokasyon da çadır kent kurduk. İlk çadır kentimiz Kahramanmaraş merkezde Muhsin Yazıcıoğlu Parkında kuruldu. Diğerini de Kahramanmaraş Havaalanına yakın bölgede kurmaya devam ediyoruz.

150’YE YAKIN ÇADIR KURDUK

Kahramanmaraş merkezinde kaç tane çadır kurdunuz? Kaç aile veya kaç kişi kalabiliyor?

Şu an Kahramanmaraş merkezinde Muhsin Yazıcıoğlu ark alanında Gök Bayrak Dayanışma Platformu olarak 127 çadır kurduk. Çadırlara elektrik bağlama işlemleri de bitti. Çadırlarımızda 150’ye yakın depremzede kardeşimiz kayıtlı olarak kalıyor. Kaymakamlığımız ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Çadırlarımızda kalan depremzede kardeşlerimize üç öğün sıcak yemek, hijyen ve temiz kıyafet sağlıyoruz.

UYGUR TÜRKÜ VE TÜRKMEN ŞEHİTLER UNUTULMADI

Son olarak planladığınız başka yardım çalışmaları var mı?

Evet var. Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Bunu da ilk kez sizinle paylaşıyoruz. Kurduğumuz bu çadır kente Doğu Türkistan’da Çin kamplarında can vermiş, vatanı milleti için kan dökmüş, canından, cananlarından vazgeçmiş şehitler anısına “Doğu Türkistanlı Şehitler Çadır Kenti” olarak isim verdik. Yine Türkmen kardeşlerimiz için de Kahramanmaraş Havaalanı yakınlarında kurulumunu sürdürdüğümüz çadır kentimize de, “Türkmen Şehitleri Çadır Kenti” ismini verdik. 

Biz, buradaki çalışmalarımıza Ramazan ayının son gününe kadar platform olarak, çadırda kalan kardeşlerimizin eğitiminden barınmasına, gıda ihtiyacına kadar karşılamaya devam edeceğiz. Ramazan Bayramından sonra da depremzede kardeşlerimiz bu acıyı unutana, yüzleri gülene kadar biz buradayız.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.