SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Türkiye'de "insani yardım" kılıfı ile nasıl propaganda yürüttü?

Türkiye'de meydana gelen deprem felaketi kapsamında Çin hükumeti, Türk halkının gözünü boyamaya kalktı. Çin arama kurtarma ekibinin, enkaza Çin bayrağı dikmekten güya yeni Müslüman olan arama kurtarma çalışanına yürüttüğü algı ve propagandalar neler?

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2023 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2023 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Türkiye'de "insani yardım" kılıfı ile nasıl propaganda yürüttü?

Türkiye'nin Kahramanmaraş başta olmak üzere diğer 10 ilde meydana gelen depremlerin ardından dünyanın pek çok ülkesi insani yardım, çok sayıda uzman arama kurtarma ekipleri, sağlık personelleri ve acil ihtiyaç ekipmanları gönderdi.

PEKİN YÖNETİMİ, HONG KONG EKİBİNİ BEKLETTİ!

Çin, Türkiye'ye toplamda 180'e yakın arama kurtarma ekibi gönderdi. İlk gün Hatay'a ulaşan Hong Kong ekibi, Çin hükumeti tarafından durduruldu. Buna sebep olarak, Çin'in anakarasından gelecek ekibin beklenmesi olduğu bildirildi. Daha sonra Çinli ekip, enkazın üzerine Çin bayrağı dikerek propaganda yaptı.

DEPREM BÖLGESİNDE ÇİN MARŞI SÖYLENDİ!

Çin'in anakarasından gelen diğer ekip ise 9 Şubat'ta Hatay’a intikal etti. Bölgedeki arama kurtarma çalışmaları yapan yerel bir tanık, gelen Çinli ekibin hemen arama kurtarma çalışmalarına başlamak yerine indikleri Hatay limanında Hong Kong ve Çin kurtarma ekibini yan yana poz vererek Çin ulusal marşı eşliğinde bayrak çıkarma töreni düzenlediğini aktardı.

HONG KONGLU AKTİVİSTLERDEN ELEŞTİRİ

Çinli ekipler, Pekin’den gelecek emri beklerken, yurtdışında yaşayan Hong Konglu aktivistler sosyal medyadan tepki göstererek, “Her dakikanın önemli olduğu felaket bölgesinde Çin bayrak çekme törenine bağlı kalmak ve Hong Kongluları Çin bayrağı çekmeye seferber etmek neyin nesidir?” ifadeleriyle Çin ve Hong Kong yönetimini eleştirdi.

TAYVAN EKİBİNİ ÇİN'DEN GELMİŞ GİBİ GÖSTERDİLER

Çin bununla da yetinmedi. Deprem bölgesine ilk ulaşan diğer ülke kurtarma ekipleri gibi canla başla çalışan Tayvan kurtarma ekiplerinin de Çin'den geldiğini lanse etmeye çalıştı. Bazı Tayvanlı yetkililer, "Çin'in Tayvan'dan gönderilen arama kurtarma görevlilerini kendi ekibiymiş gibi gösterme çabalarını esefle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

ENKAZ ÜZERİNE ÇİN BAYRAĞI DİKTİLER

10 Şubat kurtarma çalışmalarını başlayabilen Çinli ekipler, Çin dışında hiçbir devletin yapmadığı bir şeye imza attı. Arama kurtarma çalışması için gittiği her yerde enzkazların üzerine Çin bayrağını dikti ve bunun fotoğrafı çekildi. Ayrıca 8 Şubat 2023'te Çinli ekiple birlikte gelen Çin Ulusal Kanalından gelen bir gazetecinin, Türk hükumeti aleyhine konuşması karşılığında depremzedelere para teklif etmesi sosyal medyada tepkilere neden oldu.

ÇİNLİ BAŞKONSOLOSTAN SKANDAL PAYLAŞIM

Çin'in Kuzey İrlanda Belfast Başkonsolosu Zhang Meifang, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Çin tarafından yapıldığını ileri sürdü. Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle açıklamalarda bulunan Çinli diplomat dikkat çeken mesajlarda bulundu. Başkonsolos Meifang, sosyal medya hesabından, "Çin'in Türkiye'de inşa ettiği köprü depreme dayandı" ifadelerini kullanarak; köprüyü Çin'in yaptığını iddia etti. Güney Kore yapımı 1915 Çanakkale Köprüsünü Çin yapımı olarak lans etti. Yalanı ortaya çıkınca paylaşımını silmek zorunda kaldı.

MÜSLÜMAN OLAN ÇİNLİ ARAMA KURTARMA GÖREVLİSİ!

Ayrıca arama kurtarma görevlisi bir Çinlinin enkazda Kur'an bulması ile Müslüman olduğu haberi de gündem olan bir konuydu. Bu haber de yalanlandı. Çin'den gelen kurtarma ekipleri arasında Müslüman olduğu iddia edilen kişinin zaten Müslüman olduğunu ortaya çıktı.

Ekibin yanında yer alan Türk çevirmen bu kişi ile kurduğu diyalogda, şahsın zaten Müslüman olduğunu fakat medyanın bunu yeni Müslüman olduğu şeklinde yaydığını söyledi.

UYGUR TÜRKLERİ UNUTULDU

Çin işgali altındaki Doğu Türkistanlılar, kendi acılarını unutarak depremzede kardeşlerinin yardımına koştu. İlk günden beri sahaya 500’den fazla arama kurtarma ve yardım ekibi gönderdi. 

Dünyanın dört bir tarafında yaşayan Uygur Türkleri toplamda 23 milyon 839 bin 500 Türk Lirası bağışta bulundu.

Resim

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.