SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM ABD Temsilcisi Bakkallı: Dünya 21. yüzyılı yaşarken Rusya 18. yüzyıl kafasıyla hareket etti

KTMM ABD Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Üyesi Ayla Bakkallı, dünya ülkelerinin Kırım'ın işgali hakkındaki tutumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 19:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM ABD Temsilcisi Bakkallı: Dünya 21. yüzyılı yaşarken Rusya 18. yüzyıl kafasıyla hareket etti

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Birçok dünya ülkesinin yeterince tepki göstermediği Vladimir Putin idaresindeki Rusya tarafından, 2014 yılında işgal edilen vatan Kırım topraklarının demografisi bugün işgalci yönetim tarafından değiştiriliyor. Kırım Tatarları 21. yüzyılda haksız yere alıkonularak ailelerinden ve hatta vatanlarından koparılıyor. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın tamamına karşı başlattığı topyekûn saldırıların ardından Avrupa ülkeleri söz konusu savaşa ve işgale karşı çıkmaya başladı.

Kırım Haber Ajansı (QHA), Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı ülkelerin tutumu hakkında merak edilenleri Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Üyesi Ayla Bakkallı'ya sordu.

"RUSYA'NIN AMACI TÜM UKRAYNA'YI ALMAKTI"

Bakkallı, QHA’nın “Savaşa karşı çıkan birçok ülkenin yer aldığı BM, Rus işgali altındaki Kırım hakkında ne düşünüyor?” sorusuna kapsamlı bir yanıt verdi. İşgalin yılı olan 2014’ten topyekûn saldırıların yılı olan 2022’ye kadar Kırım sorununun diplomatik yollarla çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını belirten Bakkallı, “Rusya’nın amacı tüm Ukrayna’yı almaktı. Bu savaş bize bunu gösterdi.” dedi. Bakkallı, BM’de 100’den fazla ülkenin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunduğunu ifade etti. Bununla birlikte BM ülkelerinin 2022’de başlayan savaş ile birlikte Kırım’ın Ukrayna toprağı olduğunu dile getirdiğini vurguladı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezinden Ukrayna yönetimine Kırım Tatar Bayrak  Günü'nü resmi düzeyde tanıma çağrısı - QHA - Kırım Haber Ajansı

"DÜNYA 21. YÜZYILI YAŞARKEN RUSYA 18. YÜZYIL KAFASIYLA HAREKET ETTİ"

İşgalin BM ülkeleri tarafından önlenip önlenemeyeceğine dair yöneltilen soruya Bakkallı, 2013 yılında kimsenin Rusya’nın Kırım’ı işgal edeceğini düşünmediğini dile getirdi. Bakkallı, “Rusya 18. ve 19. yüzyılın düşüncesiyle hareket etti. Bu yüzden dünya bunu anlayamadı. Kimse Rusya’nın bunu yapabileceğini bilemedi. Ne KTMM ne Ukrayna ne de Batı... Çünkü dünya 21. yüzyıldaydı. Teknoloji, sosyal medya ve hukuka dayalı, bir karşı duruş sergiledi.” ifadelerini kullandı.

"KIRIM HİÇBİR ZAMAN RUSYA'NIN OLAMAZ"

Bakkallı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’na ilişkin olarak BM’nin tutumuna da değindiği konuşmasında, örgütün Kırım Tatar halkını yerli halk olarak kabul ettiğini anımsattı. “Ukrayna’nın demokratik bir ülke olarak toprak bütünlüğünü desteklediğimiz sürece Kırım Tatarlarının her zaman özgürlüğüne kavuşacağına inanmalıyız. Yani Ukrayna’nın demokrasisi demek Kırım’ın özgürlüğü demek. Bu yüzden Kırım hiçbir zaman Rusya’nın olamaz.” diyen Bakkallı, Ukrayna’nın da bunun için bugün Rusya’ya karşı savaştığını aktardı. Bakkallı, ABD'deki Kırım Tatar diasporası, Kırım Tatar temsilciler, Ukrayna Büyükelçiliği ve Ukrayna Konsolosluğu ile Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 80. yıl dönümünde düzenlenen anma töreniyle hayatını kaybeden Kırım Tatarlarını andıklarını kaydetti. Etkinlikte Ukraynalıların da göz yaşlarına hâkim olamadığını ifade eden Bakkallı, “Aynı ülke, sadece bugün farklı rejim” vurgusu yaptı.

Son olarak Bakkallı, bugün işgal altında olan Kırım’daki askerî hareketliliklerin birer ümit taşıdığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.