SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayi iş birliği potansiyeli ne durumda?

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, Türkiye-Ukrayna arasındaki savunma sanayi iş birliği potansiyelini Kırım Haber Ajansı (QHA) için değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 20:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayi iş birliği potansiyeli ne durumda?

Şerife Beyza Satılmaz/QHA ANKARA

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn işgal girişimi ile birlikte Türk savunma sanayisi de sahada aktif olarak rol aldı. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, Türkiye-Ukrayna arasındaki savunma sanayi iş birliği potansiyeline ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmede bulundu.

SAVUNMA ALANINDAKİ İLİŞKİLER, UKRAYNA'YA SATILAN ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİN ARTMASI NOKTASINDA İYİ YÖNDE GELİŞTİ

Türkiye ve Ukrayna’nın savunma alanındaki ilişkilerinin hem iyi hem de kötü yönde etkilendiğini dile getiren Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan “Ukrayna'ya satılan mühimmat, silah sistemleri, ürün çeşitliliğinin artması noktasında iyi yönde gelişti. Aynı zamanda kötü yönde de geliştiğini söylemek mümkün. Çünkü motor konusunda Ukrayna'dan belirli ölçülerde teknoloji transferi yaptığımız işler de vardı. Özellikle direkt olarak Ukrayna'dan alınan motorlar Kızılelma, Anka 3 ve Akıncı'da kullanılmıştı. Bunların prototiplerin de kullanılıyor ancak seri üretimde şu an Ukrayna maalesef cevap verebilecek durumda değil. Bu sebeple jetlerle ilgili olarak yerli muadil motor geliştirildi, denemesi yapılıyor. Türbün motorlu, pervaneli motorla ilgili de  Kanada versiyonu olan bir motor kullanılmakta ancak yine çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Erkan, iki yılı aşkın süredir devam eden savaşın süreci yavaşlattığına işaret ederek “Ukrayna Büyükelçisinin açıkladığı gibi millî muharip uçakta dahi motorlar konusunda Ukrayna'yla ortak çalışmalarımız var. Bu yüzden aslında ilişkiler olarak iyi fakat baktığımızda savaştan dolayı teknolojik gelişmeler biraz yavaş ilerliyor. Ancak mühimmat satışımız açısından örneğin hiç aklımıza gelmeyen mühimmatları şu anda Ukrayna'ya satıyoruz. Normalde bu ikili anlaşmalar ötesinde de yoktu. Fakat savaşın çıkmasıyla beraber örneğin TRLG-230 Lazer Güdümlü Karadan Karaya Füze Sistemi sattık. Bununla beraber Türkiye'de resmî olarak pek çok Rus muadili mühimmat üretimi yapıldı. 155 top mermisi ürettiğimiz resmî olarak açıklandı. Ukrayna'ya satışımız, ürün gamımız resmî olarak açıklananların ötesinde çok gelişmiş durumda. Eskiden bu daha dengeliydi. Ukrayna da teknolojik olarak jet motorları olsun, farklı tipte teknolojiler konusunda olsun destek veriyordu. Fakat şu anda savaş durumu sebebiyle onda bir ciddi azalma görüyoruz” dedi.

TÜRKİYE VERDİĞİ ÜRÜNLERİN SADECE ÇEŞİTLİLİĞİNİ DEĞİL SÜRDÜREBİLİRLİĞİNİ DE SAĞLADI

Ukrayna’nın stratejik bir ortak olduğunu ve gelecekte de iş birliğinin gelişeceğini ifade eden Erkan, “Ukrayna ile çok iyi bir savunma sanayi iş birliğimiz oluştu. Örneğin çeşitliliği sağlarken artık şimdi bunun sürdürülebilirliğini de sağladık. Yani Avrupa bir ürünü veriyor ve devamını getirmiyor. Biz ise verdiğimiz her ürünün devamını getiriyoruz. Yani Ukrayna’da 'ben bu ürünün Türk versiyonunu alırsam gelecekte de Türk versiyonunun yedek parçasını, hammaddesini, mühimmatını, silah sistemi alıyorsam almaya devam edebileceğim' bilinci oluştu. Şimdilerde Ukrayna’nın iki tane savaş gemisi yapılıyor. Muhtemeldir ki, yakın bir gelecekte, barış geldiğinde savaş uçaklarına kadar çok geniş bir yelpazede sadece mühimmat ya da silah satma anlamında değil, teknolojik olarak da çok gelişmiş bir iş birliği yapacağımız stratejik bir ortak Ukrayna” değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.