SON DAKİKA
Hava Durumu

26 yıldır dinmeyen acı 5 Şubat Gulca Katliamı

Doğu Türkistan'da Çin'in 5 Şubat 1997'de işlediği kanlı katliam, halen hafızalardaki yerini koruyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2023 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
26 yıldır dinmeyen acı 5 Şubat Gulca Katliamı

Doğu Türkistan’ın Gulca şehri konumu itibarıyla Çin için çok önemli stratejik bir şehir olarak biliniyor. 5 Şubat 1997 tarihinde Ramazan ayının son günlerinde, Gulca'da kanlı bir katliam meydana geldi. Doğu Türkistanlılar, aradan geçen 26 yıla rağmen yaşanan vahşeti unutmuyor.

KATLİMA DÖNÜŞEN BARIŞÇIL GÖSTERİ

4 Şubat 1997 Ramazan ayının Kadir Gecesi münasebetiyle Gulca’da düzenlenen bir meşrep toplantısına katıldıkları gerekçesiyle Uygur Türkü kadınlar tutuklandı.

Bu kadınların salıverilmesini talep eden halk, ertesi gün (5 Şubat) sokaklara döküldü. Barışçıl bir şekilde başlayan gösteriler, Çin’in güvenlik güçleri tarafından kalabalığın üzerine rastgele ateş açılması suretiyle katliama dönüştü. 

Uygur Türklerinin taleplerine karşı Çinli polislerin takındığı tutum, olayların büyümesine sebep oldu ve 1949 Doğu Türkistan işgalinden bu yana yaşanan en ciddi ayaklanmalardan biri meydana geldi.

-30 DERECE SOĞUKTA İŞKENCE GÖREN UYGUR TÜRKLERİ

5 Şubat ve ilerleyen günlerde devam eden protestolar sırasında yüzlerce Uygur Türkü şehit edildi, binlercesi yaralandı ve gösterilerin akabinde 4 binden fazla Uygur Türkü gözaltına alındı.

Bağımsız kaynaklar, Çin polisi tarafından tutuklanan 300’den fazla Uygur Türkü gencin -30 derece soğukta, üzerlerine soğuk su sıkılmış bir vaziyette bekletilerek katledildiğini kaydetti. Gözaltına alınanların ekserisinin ise akıbeti o gün bugündür hala belli değil.

Gulca’da yaşanan katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Çin hükumeti Gulca katliamını bağımsız kişi ya da kurumlar tarafından incelenmesine bugün hâlâ izin vermiyor.

STRATEJİK ŞEHİR: GULCA

Gulca, Çin’in Kazakistan üzerinden Rusya ve Avrupa’ya açılabilmesi için stratejik bir şehir olarak biliniyor. Çin’in iç bölgelerinden kalkan çeşit çeşit Çin malı yüklü trenler Gulca’nın sınır bölgesi Korgas’a ulaşıyor.

Gulca'nın özelikle Korgas sınırı, Çin için büyük bir önem arz ediyor. Çin’in açıkladığı verilere göre son üç yıl içinde Korgas sınır kapısından toplam 25 bin 526 Çin-Avrupa yük tren seferi gerçekleştirildi.

Böylece Korgas Sınır Kapısından çıkan günlük tren sayısı 18’in üzerine çıkmış durumda. Tren sayısı bu yılın ilk yarısında ise yüzde 9,31 artarak 3 bin 181’e ulaştı. 2022 Ocak-Haziran döneminde Korgas sınır kapısından geçerek farklı ülkelere gönderilen Çin malı yük miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,73 artışla 4 milyon 489 bin 200 tonu bulduğu bildiriliyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.