SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan'da Mehmet Akif Ersoy adına Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı. Merkezin, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kültür ve edebiyat alanındaki kardeşliği geliştirmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2023 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2023 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan'da Mehmet Akif Ersoy adına Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi açıldı. Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) destek ve girişimiyle kurulan merkezin açılışına; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Mehmet Akif Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Ruyan Soydan, Azerbaycan AMİA Başkanı Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç ve çok sayıda akademisyen katıldı.

"MEHMET AKİF ERSOY, EDEBİYAT DİLİYLE HALKA İSTİKLALİ ANLATMIŞTIR"

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Hebibbeyli, İstiklal Marşı'nın yazarı Ersoy'un sadece Türkiye için değil aynı zamanda Azerbaycan ve Türk dünyası için de önemli bir şair olduğunu vurguladı. Hebibbeyli, "Mehmet Akif Ersoy, Türkiye'nin istiklal edebiyatının kurucusudur. Mehmet Akif Ersoy, edebiyat diliyle halka istiklali anlatmıştır" ifadelerini kullandı.

"TÜRK DÜNYASI EL ELE KOL KOLA KENETLENİP ÇOK ÇALIŞMALI"

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dalgar ise üniversite olarak Mehmet Akif Ersoy'un isminin geçtiği her yerde var olmayı doğal misyon olarak gördüklerini vurguladı. Rektör, Türklerin, Türk dünyasının el ele kol kola kenetlenip çok çalışması, bilgisini ve tecrübesini birbiriyle paylaşması gerektiğini ifade etti.

MERKEZDE 500 KİTAP VE ARŞİV MALZEMELERİ BULUNACAK

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç ise açılışı yapılan merkezde yaklaşık 500 kitap, belge, arşiv malzemeleri ve Akif'in görsellerinden oluşan seçkin koleksiyonun Azerbaycanlı araştırmacıların hizmetinde olacağını bildirdi.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'IN YÜKSEK SEVİYEDE BİRBİRİNİ TANIMASI SAĞLANACAK

Akif'in Türk ve Müslüman dünyasının sorunlarına temel reçeteler sunan realist bir şair olduğunu dile getiren Karakılıç, "Doğumunun 150. yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Merkezini AMİA'da açmamızın esas sebebi, Türkiye ve Azerbaycan'ın yüksek seviyede birbirini tanıması ve anlaması için yeni bir kanal açmaktır. Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Merkezi doğru bir kanal olarak ülkelerimiz arasında kültürel ve akademik seviyede doğru, hakiki analist ve yorumların yapılmasını sağlayacaktır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.