SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan ve Kazakistan, petrol geçişi alanında anlaşma imzaladı

Azerbaycan ve Kazakistan, petrol ihracında ortaklık için önemli bir adım attı. İki ülke, aralarındaki enerji işbirliği hususunda mutabakat zaptı imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2023 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2023 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan ve Kazakistan, petrol geçişi alanında anlaşma imzaladı

Kazakistan ve Azerbaycan, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı yoluyla Avrupa'ya petrol ihraç edilebilmek için önemli bir adım attı. İki ülkenin devlet enerji şirketleri "KazMunayGaz (KMG)" ve SOCAR, Kazak petrolünün Azerbaycan topraklarından geçişine ilişkin stratejik işbirliğini öngören mutabakat zaptını imzaladı.

KAZAKİSTAN VE AZERBAYCAN'DAN PETROL GEÇİŞİ ORTAKLIĞI ANLAŞMASI

Kazakistan, enerji işbirliğini güçlendirmek amacıyla 2023 yılında petrolünün Azerbaycan üzerinden taşınmasını artırma niyetini açıkladı. Bu nedenle, her iki ülkenin de enerji sektöründeki stratejik ortaklığı gelişmeye devam ediyor.

NİSAN AYINDA KARAR ALINMIŞTI

Azerbaycan üzerinden petrol sevkiyatını artırma kararı, Nisan 2023 tarihinde Kazakistanlı ve Azerbaycanlı yetkililer arasında yapılan üst düzey bir toplantıda açıklandı. Her iki taraf da mevcut ulaşım ağlarını güçlendirmenin ve sorunsuz lojistik operasyonları sağlamanın önemini vurgulamıştı.

Kazakistan, Azerbaycan'ın köklü altyapısından yararlanarak petrol taşıma rotalarını optimize etmeyi, böylece maliyetleri düşürmeyi ve verimliliği artırmayı hedefliyor. Bu hamlenin karşılıklı fayda sağlaması, Azerbaycan'a geçiş ücretlerini artırması ve Kazakistan'ın değerli petrol kaynakları için alternatif ihracat yollarına girmesine olanak sağlaması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.