SON DAKİKA
Hava Durumu

ITC Başkanı Turan: Kerkük hükumetiyle ilgili ilk talebimiz "Türkmen vali" olmasıdır

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, Kerkük'te gerçekleşen seçimlerin ardından yerel hükumet görüşmeleri hakkında net konuştu. Turan, Kerkük'te hükumet kurmak için müzakerelerde birinci önceliğin Türkmen vali olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2023 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2023 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ITC Başkanı Turan: Kerkük hükumetiyle ilgili ilk talebimiz "Türkmen vali" olmasıdır

Irak'ta geçen hafta seçmenler, il meclisi üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Irak genelinde 10, Kerkük'te ise 18 yıl aradan sonra yapılan seçimde 520 bin 436 kişi oy kullandı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, Kerkük'te gerçekleşen seçimler ile ilgili açıklama yaptı.

"KERKÜK SEÇİM SONUÇLARI, YEREL BİR HÜKUMETİ TEK BAŞINA BİR TARAFIN KURAMAYACAĞINI KANITLADI"

18 yıl aradan sonra Kerkük'te düzenlenen seçim ile ilgili açıklama yapan Turan, Kerkük hükumetinin kurulmasıyla ilgili ilk taleplerinin Türkmen vali olduğunu vurguladı. Turan açıklamasında, "Kerkük seçim sonuçları, yerel bir hükumeti tek başına bir tarafın kuramayacağını kanıtladı. Kerkük hükumetinin kurulmasıyla ilgili müzakerelerde ilk talebimiz 'Türkmen vali' olmasıdır" ifadelerini kullandı. Hasan Turan,  "Güvenlik dosyası kırmızı çizgidir ve 2017 öncesi durumun geri dönmesine izin vermeyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"KARAR, TÜM TÜRKMEN GÜÇLERİ VE PARTİLERİYLE ALINACAKTIR"

Hasan Turan ayrıca, Türkmenlerin kararının tüm Türkmen güçleri ve partileriyle beraber alınacağını belirterek, "Türkmen kararı, tüm Türkmen güçleri ve partileriyle alınacaktır" dedi.

Geçen hafta gerçekleşen seçim sonucuna göre Kerkük'te, Türkmenler ve Araplar oyların çoğunluğunu almıştı. Açıklanan sonuçlara göre; Türkmenler ve Araplar 297 bin 950 oy almış, Kürtler ise 210 bin 742 oyda kalmıştı.

IRAK'TA SEÇİMLER

Irak’ta geçen hafta 10 yıl aradan sonra yerel seçimler için sandıklar kuruldu. Seçimlerin en son 2005 yılında yapıldığı Kerkük’te halk, 18 Aralık 2023 tarihinde yeniden sandık başına gitti ve oylarını kullandı. Irak Türkmenleri, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi'yle seçime katıldıklarını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.