SON DAKİKA
Hava Durumu

Manas Destanı'nın bir el yazma nüshası daha UNESCO listesinde!

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Kırgızistan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'a Manas Destanı'nın bir el yazma nüshasının daha somut olmayan miras listesine dahil edildiğine dair bir belge takdim etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Manas Destanı'nın bir el yazma nüshası daha UNESCO listesinde!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, Kırgızistan'a 8 Haziran 2023 tarihinde yaptığı resmi ziyaret kapsamında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüşme yaptı. Görüşmede, ülkedeki iklim değişikliğinin sonuçlarının önlenmesi, kültürel ve tarihi mirasın korunması ve geliştirilmesi alanında işbirliği konuları konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Caparov, Kırgızistan'ın UNESCO ile işbirliği konusunda eğitim alanında uluslararası ilişkilerin genişletilmesinin önemine değindi.

MANAS DESTANI'NIN BİR EL YAZMA NÜSHASI DAHA, UNESCO'NUN SOMUT OLMAYAN MİRAS LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ

Görüşmenin ardından UNESCO Genel Direktörü Azoulay, dünyaca ünlü, Türklerin ortak mirası olan Manas Destanı'nın günümüze kadar yayımlanmamış, ünlü destancı Sagimbay Orozbak Uulu'ya ait el yazma nüshasını, UNESCO'nun "somut olmayan miras listesine dahil ettiğine dair" sertifikayı takdim etti. 

Taraflar, Kırgızistan ile UNESCO arasındaki işbirliği ve ortak programların uygulanmasına yönelik daha fazla plan geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı. 

MANAS DESTANI'NIN FARKLI EL YAZMA NÜSHALARI UNESCO LİSTESİNE EKLENİYOR

Manas Destanı, 2013 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması için Hükumetlerarası Komitesi’nin 8. Toplantısı’nda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı. Dünyanın en uzun destanı olarak bilinen Manas Destanı, farklı el yazma nüshalarıyla UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine ekleniyor. 

Ayrıca her sene çeşitli etkinliklerle Kırgızistan'da 4 Aralık'ta Manas Destanı Günü kutlanıyor. Başkent Bişkek başta olmak üzere farklı şehirlerde yapılan kutlamaların amacı “Manas” Destanı'nı ulusal bir miras olarak korumak ve tanıtmak, ülkede Manas Destanı’na ilişkin çalışmaları geliştirmek, desteklemek ve artırmak. 

MANAS DESTANI

500 bin 553 mısrası ile dünyanın en uzun destanı özelliğine sahip Kırgızların dünyaca ünlü Manas Destanı; baba Manas, oğul Semetey ve torun Seytek dönemlerini anlatan üç bölümden oluşuyor. Kırgızların 35 farklı Manas Destanı bulunuyor.

Kırgızistan’da, Manas Destanı’nın ezberlenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için çocuklara küçük yaşlardan itibaren eğitimler veriliyor. Manas Destanı’nı ezberleyen ve anlatmayı meslek edinenlere ise Manasçı deniliyor. Manasçılar, toplum içinde büyük saygı görürken festival, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde sahne alıyor. Kırgizistan’da 20 binden fazla Manasçı olduğu düşünülüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.