SON DAKİKA
Hava Durumu

Pakistan’daki Uygurlar: Sayılı günlerimiz kaldı!

Pakistan'ın Afganlara uyguladığı sınır dışı etme politikası, ülkede yaşayan Uygur Türklerini de etkiliyor. Yıllarda bölgede yaşayan Uygur Türkleri sınır dışı edilmekle karşı karşıya.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Pakistan’daki Uygurlar: Sayılı günlerimiz kaldı!

Pakistan'ın Afganlara uyguladığı geri gönderme politikası, ülkede yaşayan Uygur Türklerini de etkilemeye devam ediyor. Uzun zamandır Pakistan'da yaşayan Uygur Türkleri, Pakistan polisi tarafından taciz ediliyor. Sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalıyor.

UYGUR TÜRKLERİ PAKİSTAN POLİSİ TARAFINDAN TACİZ EDİLİYOR

Pakistanlı yetkililer, geçen yıl ekim ayı başlarında "Pakistan'da yasal oturma izni olmayan göçmenlerin 1 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiği, aksi takdirde sınır dışı edilecekleri" yönünde bir karar yayımladı. Çin'in baskıcı politikalarından dolayı Doğu Türkistan'dan göç eden ve Afganistan üzerinden Pakistan’a giren Uygur Türkleri ülkeye girişlerinde “Afgan mülteciler” olarak kaydedildi. O günden bu yana sözde “Afgan mülteci” dışında hiçbir tüzel kimliği olmayan Uygur Türkleri, 2023 yılının sonundan bu yana Pakistan polisi tarafından taciz ediliyor ve evleri basılıyor.

BİTMEK BİLMEYEN ÇİLE

Bu durum Birleşmiş Milletler  Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve bazı insan hakları yetkililerinin dikkatini çekti. Pakistan makamlarıyla yaptıkları görüşmeler sonucunda Pakistan hükumeti, geçen yıl kasım ayı ortasında Uygurların Pakistan’da kalış süresini altı ay daha uzatan geçici bir karar aldı.

PAKİSTAN HÜKUMETİ UYGUR TÜRKLERİNE GÜVENCE VERMEDİ

Pakistan’daki Uygur Vakfı Başkanı Ömer Übeydullah, Pakistan'ın yeni çıkardağı ikamet izni yasasına göre, Ravalpindi’de yaşayan 18 ailelik Uygur Türkünün 1 Nisan 2024'e kadar geçici ikamet süresinin biteceğini ve hükumetin kendilerinin ikameti uzatıp uzatmayacağı konusunda güvence vermediğini bildirdi. 

"SAYILI GÜNLERİMİZ KALDI"

Ömer Übeydullah, 24 Mart 2024 tarihinde Özgür Asya Radyosu'na (RFA) verdiği demeçte, 23 Mart’ta Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte Afgan mültecileri sınır dışı için sınır etme operasyonlarının daha da sıkılaştırılacağını aktardı. Öte yandan Ömer demecinde, Pakistan Göç İdaresinin ve Kolluk Kuvvetlerinin konuya ilişkin özel bir belge yayımladığını belirterek, "Pakistan hükumeti bayramdan sonra Afgan mültecileri sınır dışı edeceğini söylüyor. Bizi Afgan mülteci saydıkları için de sınır dışı edebilirler. Üstelik gelecekteki kaderimizin ne olacağı da belli değil, hiçbir yerde şansımız yok. 5-6 ay oldu hala bir haber alamadık, sayılı günlerimiz kaldı" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.