SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Zeynulla Samaşev: Türkiye’nin bütün Türk dünyasının birliğini sağlamış büyük bir cumhuriyet olmasını arzu ediyoruz

Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına dair duygu ve düşüncelerini Kırım Haber Ajansı ile paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2023 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2023 22:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Zeynulla Samaşev: Türkiye’nin bütün Türk dünyasının birliğini sağlamış büyük bir cumhuriyet olmasını arzu ediyoruz

Mustafa KOÇYEGİT
QHA Ankara

Türk dünyasında gerçekleştirdiği arkeoloji çalışmalarıyla tanınan, alanının duayen isimlerinden Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev (Zainolla Samashev), Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği özel röportajında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına dair duygu ve düşüncelerini aktardı.

Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, Kırım Haber Ajansı YouTube kanalında yayımlanan programda Göktürk ve Altın Orda dönemine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar ışığında güncel bilgileri aktarırken aynı zamanda Türkiye’nin Türk dünyası için önemine dikkat çekerek değerlendirmelerde bulundu.

“KAZAK HALKI ADINA TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 100. YIL KUTLAMALARINA BİR NEBZE OLSUN KATKI OLMASI İÇİN BURADAYIZ”

Geçtiğimiz haftalarda Anadolu Medeniyetleri Müzesinde gerçekleştirilen “Ulu Bozkırın Altını” sergisi ve kendisine ait “Eski Türk Betim Sanatı” kitabının tanıtım etkinliğinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına armağan olarak gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Zeynulla Samaşev; “Elbette bizim Kazakistan’ın Doğu bölümünden gelip burada geniş kapsamlı bir program yapmamızın temel gayesi, Kazak halkı adına Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl kutlamalarına bir nebze olsun katkı sağlamaktır. Naçizane gayemiz bu doğrultudadır. Hazırlanan programımız, Kazak Altay’ında bulduğumuz arkeolojik bulguların sergilenmesinin yanı sıra tarafımızca kaleme alınan Eski Türk Betim Sanatı adlı kitabımın Türkçesinin tanıtılması üzerinedir. Bu iki program, Kazak ulusu ve Kazak tarihçileri adına, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl anısına ithaf ve armağan edilen etkinlik ve çalışmalarımızdır.” dedi.

“CUMHURİYET’İN 100. YILI SADECE TÜRKİYE İÇİN DEĞİL BÜTÜN TÜRK DÜNYASI İÇİN MUTLULUK SEBEBİ OLMUŞTUR”

Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya Türklüğünün birliği noktasında önderlik etmesini arzu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Samaşev; “Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı. Bu elbette Türkiye’de ve Türk dünyasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kutlu ve kıvanç dolu gün sadece Anadolu halkı için değil bütün Türk Dünyası ve Türk halkları için büyük bir olay ve mutluluk sebebi olmuştur. Günümüzde Türk soylu devletler arasında büyük bir imparatorluk geçmişi bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli bayramlarından birisi olması hasebiyle Avrasya kıtasındaki Türk soylu halkların hepsi, kendi minnetini ve derin duygularını bildirmektedir. Bu kutlamalara, Kazak ulusu ve aydınları da kendi katkılarını sunmak adına kendi minnet ve sevincini bildiren dileklerimizde, Türkiye Cumhuriyeti’nin asırlar boyu ebedi kalmasını ve yerküre üzerinde yaşayan bütün Türk halklarını, Türk dünyasının birliğini sağlamış büyük bir cumhuriyet olmasını arzu ve temenni ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TÜRK DÜNYASI ARASINDA KURULAN BAĞLARDA ÖNDERLİK ETMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ”

Cumhuriyet’in 100. yılının sadece Türkiye için değil bütün Türk dünyası için bir bayram olduğunun altını çizen Prof. Dr. Zeynulla Samaşev; “Günümüzde büyük Türk dünyası arasında sürdürülen büyük tarihi bağlantılar yeniden kurulmakta. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti’ni, kendine lâyık bir şekilde gerektiği yerde yer almasını (önderlik etmesini) temenni ediyoruz. Elbette bu 100 yıl, her ne kadar sevinçli bir durum olsa da bizler inanıyoruz ki, -Türkiye Cumhuriyeti asırlar boyu ebedi kalacak bir devlet olması kanaatleri ile- bu bayramın aynı zamanda bütün Türk dünyası için ortak bir bayram olduğunun vurgulanması kanaatindeyiz. Her bir Türk toplumu, kendi imkanları doğrultusunda bu kutlu günü kutladığı gibi bizler de gördüğünüz üzere uzak yollardan gelip, burada sergiler açıp, bilimsel kitaplar çevirerek; bu etkinliklerimizin hepsinin, Kazak halkı ve aydınları olarak 100. yıl kutlamalarına sunduğumuz naçizane katkılarımız olarak kabul görmesini arzuluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ebedi yaşaması temennileriyle.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.