SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye’nin Azerbaycan ile imzaladığı “Tercihli Ticaret Anlaşması” yürürlüğe girdi

Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan "Tercihli Ticaret Anlaşması"nın bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin protokol resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye’nin Azerbaycan ile imzaladığı “Tercihli Ticaret Anlaşması” yürürlüğe girdi

Türkiye ve Azerbaycan arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol, 29 Nisan 2023 tarihinde Samsun'da imzalandı.  “Tercihli Ticaret Anlaşması”nın  bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin protokol 1 Mart tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazetede “7497 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun: Bu kanunla, Türkiye ile Azerbaycan arasında 2014 yılında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin protokol onaylanmıştır. Protokol, iki ülke arasındaki ticaret hacmini ve iş birliğini artırmayı hedeflemektedir. Protokol, kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir”  İfadeleri yer aldı.

TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI

Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması çerçevesinde 30 çeşit tarım ve tarım dışı malın yanı sıra sanayi ve diğer malların tercihli ithalat ve ihracatı gerçekleştirilecek. Anlaşmanın süresi, mallara verilen imtiyazların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 yıllık bir süreyi kapsayacak. Ayrıca gümrük vergilerinin karşılıklı olarak azaltılacağı malların sayısı da artırılmış oldu.

Azerbaycan söz konusu “Tercihli Ticaret Anlaşmasını” 31 Mayıs 2020 tarihinde onaylamıştı. Tercihli Ticaret Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol ise 29 Nisan 2023 tarihinde Samsun'da imzalanmıştı. Azerbaycan meclisi, değişiklikleri içeren bu protokolü 6 Temmuz 2023 tarihinde onaylamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.