SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Türkü Kanada vatandaşı 18 yıldır Çin zindanlarında!

İmam ve Uygur insan hakları aktivisti Kanada vatandaşı Hüseyin Celil, sözde "ülkeyi bölmeye yönelik komplo kurma" suçlamalarıyla 18 yıldır Çin hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2024 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Türkü Kanada vatandaşı 18 yıldır Çin zindanlarında!

Doğu Türkistan'ın 1 Ekim 1949 yılında resmen işgal edilmesiyle birlikte, Çin bölgedeki Müslüman Türk topluluklarına karşı baskı ve zulüm politikalarını sürdürüyor. Doğu Türkistan'da imamlık görevini yürüten ve Uygur insan hakları aktivisti Kanada vatandaşı Hüseyin Celil, sözde  "ülkeyi bölmeye yönelik komplo kurma" suçlamalarıyla 18 yıldır Çin hapihanesinde tutuklu bulunuyor. 

ÖZBEKİSTAN HÜKUMETİ HÜSEYİN CELİL'İ ÇİN'E İADE ETTİ

Celil Mart 2006 yılında eşi Kamila Telendibayeva ve çocuklarıyla birlikte Özbekistan'daki akrabalarını ziyarete gitti. Aynı yılın 27 Mart'ında Özbekistan polisi tarafından tutuklandı. O dönemde Kanadalı yetkililer Celil'i Özbekistan'da tutulduğu sırada ziyaret etmiş ve serbest bırakılmasını istemişti. Ancak Haziran 2006'da Özbekistan hükumeti Hüseyin Celil'i Çin'e iade etti.

huseyin-jelil-amnesty.jpg

ÇİN, CELİL'İN KANADA VATANDAŞI OLDUĞUNU REDDEDİYOR

Uygur İnsan Hakları Örgütü'nün Celil hakkında topladığı bilgilere göre Celil, 19 Nisan 2007'de Ürümçi Orta Halk Mahkemesi tarafından sözde "ülkeyi bölmeye yönelik komplo kurma" suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 1 Şubat 2016'da mahkeme, kötüleşen sağlık durumu nedeniyle cezasını 19 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çevirdi. Yaklaşık 20 yıldır Uygur İnsan Hakları Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Dünya Uygur Kurultayı ve hatta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi gibi uluslararası insan hakları örgütleri bu davayla yakından ilgileniyor. Ancak Çin, Celil'in Kanada vatandaşı olduğunu reddediyor.

Hüseyin Celil 2024

ÇİN'İN CELİL'E YÖNELİK SİYASİ BASKI DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ VAHŞETİN 20 YILLIK KANITI

Uygur İnsan Hakları Vakfı araştırma direktörü Henryk Szadziewski, yakın zamanda Celil'in davasının mevcut durumunu ve insan hakları örgütlerinin onun serbest bırakılmasını sağlamada yeterince aktif olmamalarının nedenlerini özetleyen bir makale yayımladı. Szadziewski makalesinde, Çin'in Celil'e yönelik siyasi baskısının aslında, Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Müslüman Türk topluluklarının maruz kaldığı vahşetin 20 yıllık kanıtı olduğuna ve üzerinde derinlemesine düşünülmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekti.

CELİL HALA ÇİN'İN KARANLIK ZİNDANLARINDA TUTSAK

2021 yılında Çin'de casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan Kanada vatandaşları Michael Kovrig ve Michael Spavor Kanada'ya iade edildi. Ancak asılsız suçlamalarla ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Celil hala Çin'in karanlık zindanlarında tutsak. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.