SON DAKİKA
Hava Durumu

BM'den Rusya'ya Ukrayna'nın enerji sistemine yönelik saldırıları durdurma çağrısı

BM, Rus işgal güçlerin Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik saldırılarının uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini ve derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM'den Rusya'ya Ukrayna'nın enerji sistemine yönelik saldırıları durdurma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın 22 Mart 2024 tarihinde Ukrayna'nın sivil ve enerji altyapısına yönelik gerçekleştirdiği büyük hava saldırısını kınadı.

BM tarafından 22 Mart 2024 tarihinde yayımlanan açıklamada Guterres, sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini vurgulayarak, "Bunlar kabul edilemez ve derhal durdurulmalı" ifadesine yer verildi.

SALDIRILAR NEDENİYLE 1,5 MİLYON İNSAN ELEKTRİKSİZ KALDI

BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonunun değerlendirmesine göre, Ukrayna enerji altyapısına düzenlenen son zamanların en büyük saldırısı sonucu ülkenin Dnipro, Zaporijjya, Poltava, Odesa, Donetsk, Sumı, Kirovograd’da 1,5 milyondan fazla insan elektriksiz kaldı ayrıca bazı bölgelerde su kesintileri yaşandı.

Misyonun başkanı Danielle Bell, Dnipropetrovsk Hidroelektrik Santrali'nin önemli ölçüde hasar görmesine ve Zaporijjya Nükleer Santrali'nin güç kaynağının kesintiye uğramasına neden olan saldırıların "ülkenin sivil nüfusu için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini" vurguladı. 

RUSYA'DAN UKRAYNA’YA BÜYÜK ÇAPLI HAVA SALDIRISI

İşgalci Rusya 21 Mart’ı 22 Mart’a bağlayan gece Ukrayna’ya, enerji tesislerini hedef alan büyük çaplı hava saldırısı gerçekleştirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya’nın Ukrayna’ya 60’tan fazla SİHA ve yaklaşık 90 füze ile saldırı gerçekleştirdiğini aktardı. Rus saldırısı sonucu Harkiv, Zaporijjya, Sumı, Poltava, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelnıtskıy, Vinnıtsya, İvano-Frankivsk bölgelerindeki enerji altyapı tesisleri hasar gördü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.