SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Artık Rusların Ukrayna'dan çekilmesine ilişkin mekanizmayı konuşmalıyız

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya ile müzakerelerin ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesinden sonra mümkün olabileceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2024 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Artık Rusların Ukrayna'dan çekilmesine ilişkin mekanizmayı konuşmalıyız

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya ile yapılacak her türlü müzakereden önce, işgalci Rus birliklerinin Ukrayna'nın tüm topraklarından çekilmesinin planlanlanmasının gerektiğini ifade etti. Çubarov, Rusya ile müzakerelerin ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesinden sonra mümkün olabileceğini vurguladı.

"RUSYA'YI ULUSLARARASI HUKUKA DÖNMEYE ZORLAMAKTAN BAŞKA ÇARE KALMADI"

Ukrinform haber ajansına konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, “Bugün Ukrayna'nın tutumu uluslararası ortaklarla siyasi düzeyde kararlaştırıldı. Herkes bu savaşın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasıyla sona ermesi gerektiğini söylüyor. Barış Formülü belli, saldırgan askeri güçlerini çekecek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü yeniden sağlanacak. Asıl soru bunu nasıl başaracağız, bu formülü nasıl uygulayacağız? Artık Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesine ilişkin mekanizma hakkında konuşmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’nın böyle bir mekanizmanın uygulanmasına ilişkin eylemlerini ortaklarıyla koordine etmesi gerektiğini belirten KTMM Başkanı, “İşgalciler yalnızca kendi şartlarına göre müzakerelerden bahsediyorlar. Ukrayna'daki kritik öneme sahip tesislerine yönelik yeni saldırılar düzenlemek de dahil olmak üzere dünyayı buna doğru itecekler. Kremlin dünyayı duvara sıkıştırmaya devam edecek. Dünya politikacıları ise ayrıntılardan kaçınmaya çalışmaya devam edecek. Dolayısıyla, Rusya'yı uluslararası hukuk çerçevesine dönmeye zorlamaktan başka çare kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Çubarov, 15-16 Haziran 2024 tarihinde İsviçre'de yapılacak olan bir sonraki barış zirvesinin, ortak ülkelerin Rus saldırganlığını durdurmak ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sağlamak için etkili kolektif önlemler alma noktasında kararlı olmaları halinde "bu konuda bir dönüm noktası" olabileceğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.