SON DAKİKA
Hava Durumu

Hollanda, Ukrayna’ya 18 adet F-16 teslim etme kararı aldı

Hollanda Savunma Bakanlığı, 18 adet F-16 savaş uçağının Ukrayna'ya teslim edilmek üzere hazırlandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 22:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 23:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hollanda, Ukrayna’ya 18 adet F-16 teslim etme kararı aldı

Hollanda Savunma Bakanlığı, 22 Aralık 2023 tarihli kararıyla 18 adet F-16 savaş uçağının Ukrayna'ya teslim edilmesi kararını aldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bugün bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Başbakan Rutte, Ukrayna'ya teslim edilmek üzere 18 adet F-16 savaş uçağının hazırlandığını Zelenskıy'a iletti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya işgaline karşı mücadele eden Ukrayna’ya 18 adet F-16 savaş uçağının gönderileceğini duyurdu. Başbakan Rutte, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “F-16 teslimatı Ukrayna’ya askeri destek konusunda yapılan anlaşmaların en önemli unsurlarından biridir” dedi. Hollanda Başbakanı, uçakların teslimatının Hollanda Dışişleri Bakanlığının ihracat iznine ve Ukrayna’daki personel ile altyapı kriterlerinin yerine getirilmesine bağlı olduğunu vurguladı.

RUS SALDIRILARINA KARŞI UKRAYNA'YA DESTEK VEREN HOLLANDA'YA TEŞEKKÜR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ise Hollanda'nın Ukrayna'ya verdiği desteğe teşekkür ederek sosyal medya platformu üzerinden şunları söyledi:

"Hollanda hükumetinin ilk 18 (adet) F-16 jetini, Ukrayna'ya teslim edilmek üzere hazırlamaya başlaması kararından ötürü Mark Rutte ile konuştum. Ayrıca Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasını aktif olarak desteklediği için Hollanda'ya teşekkür ettim ve Ukrayna'ya mümkün olan en kısa sürede 50 milyar dolarlık uzun vadeli AB yardımının sağlanmasının önemini vurguladım. Cephedeki gelişmeleri, Karadeniz'deki durumu ve Ukrayna'nın topçu, insansız hava araçları ve hava savunması dahil mevcut askeri ihtiyaçlarını görüştük. G7 Vilnius Deklarasyonu'nun ardından güvenlik garantileri konusunda ortak çalışmalarımızı sürdürme konusunda mutabakata vardık. Ayrıca bir sonraki Barış Formülü toplantısını ve Ukrayna'nın adil barış vizyonuna yönelik uluslararası desteği daha da pekiştirme çabalarını da tartıştık."

Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov da söz konusu karardan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Sosyal medyadan açıklama yapan Umerov, "On sekiz F-16 jetinin Ukrayna'ya teslim edilmek üzere hazırlanmasına başlama kararı için Hollanda hükumetine ve Hollanda Savunma Bakanlığına şahsen teşekkür ediyorum. Ukrayna semalarında F-16 jetlerini bekliyoruz! Birlikte daha güçlüyüz" dedi.

UKRAYNALI PİLOTLARA F-16 EĞİTİMİ

Ukrayna, işgalci Rusya’nın saldırılarına karşı koymak için havadaki kabiliyetlerini geliştirmeye çalışıyor. Ukrayna, geçen temmuz ayında, F-16 savaş uçakları için pilot yetiştirmek üzere 11 ortak ülkeden oluşan bir koalisyon kurduğunu açıkladı. Koalisyona katılan ülkeler arasında, Danimarka, Hollanda, Belçika, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Birleşik Krallık ve İsveç yer aldı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, eğitimin ekim ayında Arizona'daki bir hava üssünde başlamasının planlandığını açıklamıştı. 10 Kasım 2023 tarihinde ise Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy İgnat, Ukraynalı pilotlara verilen F-16 savaş uçağı eğitiminin plana göre ilerlediğini aktardı. İgnat, bazı pilotların öğrendiklerini havada uygulamaya başladığını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.