SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu gerekçesiyle alıkoydu

Rus işgal güçlerinin, Kırım Tatarlarına ve işgale karşı çıkan Ukraynalılara baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde "Numan Çelebicihan Taburu davası" çerçevesinde bir kişiyi daha alıkoyduğu öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 21:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu gerekçesiyle alıkoydu

Rus işgal güçleri, Herson bölgesinde bir kişiyi daha sözde Numan Çelebicihan Taburuna mensup olduğu iddiasıyla alıkoydu.

Rus propaganda haber ajansı Krımİnform'un bugün yayımladığı habere göre, işgalciler Herson bölgesindeki Novooleksiyivka kasabasında, bir kişiyi sözde Numan Çelebicihan Taburuna mensup olduğu iddiasıyla alıkoydu.

İşgalciler tarafından 66 yaşında olduğu açıklanan kişinin, 2015 yılında Numan Çelebicihan Taburuna üye olarak taburun faaliyetlerine katıldığı, mutfak işlerinde çalıştığı ve katılımcılara yemek dağıttığı iddia edildi.

Alıkonulan kişinin ismi hakkında bilgi verilmezken, Rusya’da yasaklı olan silahlı gruba üye olma gerekçesiyle ceza davası açıldığı bildirildi.

EN AZ 41 KİŞİ ALIKONULUYOR

Kırım Tatar Kaynak Merkezinin 2 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı raporda, işgalcilerin 2014 yılından bu yana sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde, 17’si işgal altındaki Kırım’dan, 24’ü işgal altındaki Herson bölgesinden olmak üzere toplamda en az 41 kişiyi alıkoyduğu kaydedildi.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Bununla birlikte tabur resmî olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı.

RUSYA, TABURU SÖZDE "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI!

Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburunu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. İşgalciler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.