SON DAKİKA
Hava Durumu

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı ve Baş Ombudsman Şeref Malkoç, Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı ve Baş Ombudsman Şeref Malkoç, Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Odesa şehrinde incelemelerde bulunan Malkoç ayrıca başkent Kıyiv’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın katılımıyla gerçekleşen resmi iftar programına katıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumundan dün yapılan açıklamada, KDK Başkanı ve Baş Ombudsman Şeref Malkoç’un Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets’in daveti üzerine Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştirdiğini aktarılarak, “Ziyaret kapsamında Odesa şehrinde incelemelerde bulundu. Ombudsman Malkoç, Ukrayna Ombudsmanı Sn. Dımıtro Lubinets ve Odesa Başkonsolosumuz Sn. Birey Yılmazsoy ile birlikte; 23 Temmuz 2023 tarihinde Rusya Federasyonu’nun saldırılarında zarar gören Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağlı tarihi Transfiguration Katedrali’ni ziyaret etti.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Türk mevkidaşının Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili açıklama yapan Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, Odesa’daki çalışmalar çerçevesinde tahıl depoları ve Rus saldırısında hasar gören diğer yerleri ziyaret edildiğini belirtti.

Odesa’nın Rus saldırılarından büyük hasar gördüğünü ve görmeye devam ettiğini kaydeden Lubinets, “Hasar gören ve yıkılan konutlar, dini yapılar, kültürel anıtlar... Rusya, sivil altyapıya saldırarak yaşam ve güvenlik hakları da dahil olmak sivil Ukraynalıların temel haklarını ihlal ediyor. Rus saldırganlığının boyutunu göstermek için misafirlere bu bilgileri aktardım.” değerlendirmesinde bulundu.

MALKOÇ KIYİV’DE RESMİ İFTAR PROGRAMINA KATILDI

Ardından Şeref Malkoç başkanlığındaki Türk heyeti, başkent Kıyiv’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın katılımıyla gerçekleşen resmi iftar programına iştirak etti.

Ayrıca programda Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, Ukrayna ordusunda görevli Müslüman askerler, Ukrayna Müslüman toplumunun temsilcileri, Müslüman yabancı diplomatik misyon temsilcileri ve Ukrayna devlet yöneticileri yerini aldı.

TÜRKİYE, UKRAYNA VE RUSYA'DA İNCELEMELER YAPACAK

Bilindiği üzere Şeref Malkoç, Sabah gazetesine verdiği röportajda Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya'da incelemelerde bulunacağını belirterek, "Cumhurbaşkanımız barış için ısrarını sürdürüyor. İlk olarak Ukrayna'da savaş bölgelerini inceleyeceğiz. Odesa'ya gideceğiz. Savaş sebebiyle göç etmek zorunda kalmış, yerinden edilmiş ailelerle görüşeceğiz. Rusya'ya esir düşmüş olan Ukrayna askerlerinin aileleriyle bir araya geleceğiz. Ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Zelenskıy ile görüşeceğiz" bilgisini vermişti. Esir kamplarındaki ortamları inceleyeceklerini kaydeden Malkoç, aynı değerlendirmeleri Rusya'da da yapmak üzere muhataplarla temasta olduklarını aktarmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.