SON DAKİKA
Hava Durumu

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukraynalı savaş esirleri için devrede

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets ile birlikte Rusya tarafından esir alınan Ukraynalı asker ve sivillerin yakınları ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 23:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukraynalı savaş esirleri için devrede

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ukrayna’ya gerçekleştirdiği resmî ziyaret çerçevesinde, işgalci Rusya tarafından esir alınan Ukraynalı askerlerin ve sivillerin yakınları ile bir araya geldi.

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, “Ukraynalı savaş esirlerinin ve hukuka aykırı olarak gözaltına alınan sivillerin haklarının korunması ve kayıp Ukraynalıların bulunması için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz!” ifadelerini kullanarak, işgalci Rusya tarafından esir alınan Ukraynalı askerler ve sivillerin yakınları olan yaklaşık 800 kişinin Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçisi (Ombudsman) Sadettin Kalkan ile toplantı yaptığını bildirdi.

Türkiye'den karma sağlık komisyonların oluşturulması fikrinin gündeme getirmesini istediklerini açıklayan Lubinets ayrıca, Ukrayna'nın söz konusu komisyonları oluşturduğunu ve bu tür komisyonların Rusya'da da olmasını istediklerini kaydetti.

Toplantıya Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, 2014’ten bu yana esir tutulan ve 2022’den sonra esir alınan Ukrayna askerlerin yakınları, Ukrayna-Rusya savaşı sırasında kaybolan asker ve sivillerin yakınları ayrıca Kırım Tatar ve Ukraynalı siyasi tutsaklar dahil Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna bölgelerinde yasa dışı alıkonulan sivillerin yakınları katıldı.

Ayrıca toplantıya katılan Rus esaretinden kurtarılan Ukraynalı askerler ve siviller, Rus hapishanelerindeki alıkonulma şartları ve işgalcilerin Ukraynalı esirlerine uyguladığı işkenceleri anlattı.

Toplantıda Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, Türkiye’nin ve Kamu Başdenetçisi Malkoç’un Ukrayna’ya birçok kez Rusya ile iletişime geçme ve Rus tarafına esir listesini iletme konusunda yardım ettiğine dikkat çekti.

Malkoç’un Ukrayna'daki kamplardan birinde tutulan Rus mahkumları ziyaret edeceğini aktaran Lubinets, bundan sonra Türkiye Başdenetçisinin, Rusya’da Ukraynalı savaş esirlerin alıkonulduğu cezaevlerine benzer ziyaret gerçekleştirmeye çalışacağını belirtti.

Öte yandan Türkiye Başdenetçisi, Ukrayna, Rusya ve Türkiye ombudsmanların katılımıyla 2 görüşmenin gerçekleştiğini hatırlatarak, bu görüşmelerde belirli anlaşmaya varıldığını ve ardından Ukraynalı esirlerin eve dönüşüyle ​​ilgili önemli olayların yaşandığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.