SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonyalılar Ukrayna sınırında bulunan tüm kontrol noktalarındaki engelleri kaldırdı

Polonya'da Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikaları ile Ukrayna'dan ucuz tahıl ve gıda ürünü ithal edilmesini aylardır protesto eden çiftçiler Ukrayna sınırında bulunan tüm kontrol noktalarındaki engelleri kaldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 02:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonyalılar Ukrayna sınırında bulunan tüm kontrol noktalarındaki engelleri kaldırdı

Ukrayna Sınır Muhafaza Servisi, halihazırda Polonya sınırındaki tüm kontrol noktalarında yük taşıyan araçlarının engelsiz geçişinin yeniden sağlandığını bildirdi. Polonyalı çiftçilerin aylardır sürdürdüğü protestolar çerçevesinde yük araçları için kapalı kalan son kontrol noktası olan Rava-Ruska-Grebenne kontrol noktasının da yük taşımacılığı için yeniden açıldığı belirtildi.

Ukrayna Sınır Muhafaza Servisi, tarafından bu sabah yapılan açıklamada, “Polonya Cumhuriyeti Sınır Muhafızları, Polonyalı çiftçilerin 29 Nisan, Kıyiv saatiyle 10:00'dan sonra Grebenne-Rava-Ruska kontrol noktası önünde kamyon trafiğini engellemeyi bıraktığını bildirdi.” denildi. Kamyonların sınırdan her iki yöne geçişinin olağan şekilde gerçekleştirildiği aktarıldı.

Öte yandan açıklamada,  tahıl taşıyan kamyonların Polonya'ya girişine izin verilmeyeceğini, bu tür yükü taşıyan kamyonların ancak Polonya üzerinden transit geçmesine izin verileceğini belirtildi.

POLONUA VE UKRAYNA TARIM BAKANLIKLARI ARASINDAKİ MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

Öte yandan Ukrayna Tarım Bakanı Mıkola Solskıy, Polonyalı meslektaşlarına verimli çalışmaları için teşekkür ederek, “Polonya’ya sınırın açılması konusundaki yapıcı çalışmaları için minnettarız. Ayrıca her iki ülkenin tarım birliklerine de teşekkür ediyoruz. Devam eden müzakereler kolay değildi, ancak asıl önemli olan bir sonuca ulaşmış olmamızdır." dedi ve bakanlıklar ve birlikler arasındaki müzakerelerin devam edeceğini belirtti.

POLONYA-UKRAYNA SINIRINDA YÜK TAŞIMACILIĞI ABLUKASI

AB'nin tarım politikasına ve Ukrayna'dan ucuz tarım ürünleri ithalatına yönelik hoşnutsuzluklarını eyleme dönüştüren Polonyalı çiftçiler, aylardır Ukrayna'yla olan pek çok sınır kapısını bloke ederek protesto eylemlerini sürdürdü. Sosyal medyada dolaşan bir videoda, öfkeli çiftçilerin Ukrayna'ya ait yük vagonlarını açarak mısır, buğdayı raylara döktükleri görüldü. İlgili görüntüleri yorumlayanlar söz konusu eylemleri savunulacak bir yanı olmadığı öne sürdü.

Polonya merkezli Rzeczpospolita gazetesinde çıkan makalede çiftçilerin protestosunun Polonya’nın imajını zedelediği savunularak şu ifadelerine yer verildi:

“Gıdaların imha edilmesi çok etik dışı bir davranış. Dünyada açlık hüküm sürerken, Ukrayna buğdayını yerlere dökmek ahlaken suç. Ayrıca, Polonya’nın imajı için de feci bir eylem bu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ikinci yıldönümü yaklaşırken, Polonyalı çiftçilerin Rusya’ya karşı savaşan ülkenin tahılını imha ettiği görüntüleri bütün dünya izledi. Kremlin propagandacıları için bundan iyisi olamazdı. Üstelik bu görüntüler ülkemizin saygınlığına da gölge düşürüyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.