SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Putin savaş alanında yeni zaferler elde etmek için müzakereleri uzatıyor!

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, devam eden topyekun savaş hakkında düzenli olarak rapor yayınlıyor. 18 Mart tarihli raporunda ise Putin'in Trump'tan daha fazla taviz koparmak ve barışı geciktirmek amacıyla geçici ateşkesi ertelediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2025 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2025 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin savaş alanında yeni zaferler elde etmek için müzakereleri uzatıyor!

Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilgili gelişmeleri konu alan raporlar hazırlayan Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), 18 Mart 2025 tarihli raporunu yayımladı. Raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'tan daha fazla taviz koparmak ve Ukrayna'da kalıcı bir barış için müzakereleri geciktirmek, bozmak amacıyla geçici ateşkesi ertelediği belirtildi.

Yayımlanan raporda, "Putin, Karadeniz'de geçici bir ateşkesi reddetti ancak kalıcı bir barış anlaşması müzakerelerini geciktirmek ya da bozmak için kullanması muhtemel böyle bir anlaşmaya ilişkin müzakerelere katılmayı kabul etti." ifadeleri yer aldı.

PUTİN ÖNCE YAPTIRIMLARIN HAFİFLEMESİNİ İSTİYOR

Trump ile Putin görüşmesinin ardından Kremlin'den yapılan açıklamada; ikili ekonomik ve enerji iş birliğinin geliştirilmesi konularının ele alındığı belirtildi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt'in görüşmeyle ilgili yaptığı gelecekteki ABD-Rusya ilişkilerinin “ancak barış sağlandığında... muazzam ekonomik anlaşmalar” içereceği şeklindeki açıklaması da raporun gündem maddeleri arasındaydı.

Raporda, "Putin muhtemelen, diğer Kremlin yetkililerinin son haftalarda denediği gibi, Ukrayna'da geçici bir ateşkes için ön görüşmelerde yaptırımların hafifletilmesi veya diğer ekonomik tavizler kopararak, Trump yönetiminin Ukrayna'da barışın sağlanmasının ardından ekonomik anlaşmalar yapılmasına ilişkin belirttiği koşulları atlamaya çalışıyor." değerlendirmesi yer aldı.

PUTİN'İN "TEMEL NEDENLER" TEZİ DEVAM EDİYOR

Öte yandan raporda, Putin'in Ukrayna'nın teslim olması anlamına gelen savaşa çözüm taleplerini yinelediği kaydedildi. 18 Mart'ta gerçekleşen Trump-Putin telefon görüşmesine de değinildi. Söz konusu durum, "Putin'in Ukrayna'nın teslim olması yönündeki taleplerinde ısrar etmesi, Trump'ın Ukrayna'da kalıcı bir barışa ulaşma hedefine yönelik iyi niyetli müzakerelerle ilgilenmediğini göstermektedir" ifadeleriyle değerlendirildi.

PUTİN, MÜZAKERELERİ İKİLİ MODDA SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Aynı zamanda Putin, Ukrayna'ya yönelik tüm yabancı askeri yardımların ve istihbarat paylaşımının durdurulması çağrısında bulundu ancak kendisinin Kuzey Kore, Çin ve İran'dan aldığı askeri desteği tartışmadı. Ayrıca, yayımlanan raporda Putin'in, "Rusya ve ABD'nin barış anlaşmasına yönelik çabalarını 'ikili modda' sürdürmeleri, Ukrayna ve Avrupa'yı Ukrayna'daki savaşla ilgili gelecekteki müzakerelerin dışında tutmaları gerektiği" iddiası yer aldı. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.