SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya’da Ukraynalı pilotlar için savaş uçağı eğitim merkezi açıldı

Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçağı eğitimi alması için kurulan Avrupa eğitim merkezi 13 Kasım 2023 tarihinde Romanya'da açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya’da Ukraynalı pilotlar için savaş uçağı eğitim merkezi açıldı

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıları devam ediyor. Ukrayna, işgalin başlamasından bugüne Rusya'ya karşı önemli askeri ilerleme sağlamak için savaş uçaklarının gerekli olduğunun üzerinde duruyordu.

Romanya’da açılması beklenen F-16 savaş uçaklarının nasıl kullanılacağını öğretecek Avrupa eğitim merkezinin resmi açılış töreni 13 Kasım’da gerçekleşti. Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Hollandalı mevkidaşı Kajsa Ollongren’ın katıldığı tören, Bükreş'te bir hava üssünde yapıldı. Romanya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Merkez, F-16 pilotlarının eğitimi için uluslararası bir merkez olacak ve müttefikler arasında birlikte çalışabilirliğin artırılmasını kolaylaştıracak" denildi.

"HAVACILIK KOALİSYONUMUZA ÖNEMLİ BİR KATKI"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukraynalı pilotların eğitileceği Romanya'da F-16 pilot eğitim merkezinin açılması havacılık koalisyonumuza önemli bir pratik katkıdır” açıklamasını yaptı.

ROMANYA VE HOLLANDA, F-16 PİLOTLARI İÇİN EĞİTİM MERKEZİ KURMA KONUSUNDA ANLAŞTI

Romanya ve Hollanda, Ukraynalı pilotlar ve teknik personelin F-16 eğitimi alması için Romanya'da bir eğitim üssünün oluşturmasına ilişkin bir niyet mektubu imzaladı.

İspanya’nın Toledo şehrinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin savunma bakanlarının resmi olmayan toplantısı öncesinde açıklama yapan Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, 30 Ağustos'ta gerçekleşen toplantının öncesinde, "Hollanda için, Rus saldırganlığına karşı mücadele eden Ukrayna'ya desteği ve dayanışmayı sürdürmek son derece önemlidir. Hollanda ve Romanya dün, Romanya'daki bir eğitim merkezinde F-16 eğitim ve bakım sağlama üssünün oluşturulmasına dair bir niyet mektubu imzaladı. Bu, Ukrayna'nın hava savunmasının iki Avrupa ülkesi ve tabii ki F-16 koalisyonuna dahil olan tüm Avrupa ülkeleri tarafından güçlendirilmesine yönelik somut bir adımdır" demişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.