SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, dokuz günde 180 bin ton Ukrayna tahılını telef etti

Rusya, Ukrayna'ya yönelik sürdürdüğü saldırılar ile dokuz günde 180 bin ton tahılını, 26 liman altyapı tesisini ve beş sivil gemiyi imha etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2023 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, dokuz günde 180 bin ton Ukrayna tahılını telef etti

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre işgalci Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekildikten sonra Ukrayna liman şehirlerini ve tahıl ambarlarını bombalayarak bir dizi savaş suçuna daha imza attı. Dışişleri Bakanlığı, saldırgan devlet Rusya'nın söz konusu anlaşmadan çekildikten sonra dokuz gün içinde 180 bin ton tahıl mahsulünü, 26 liman altyapı tesisini ve beş sivil gemiyi imha ettiğini kaydetti. Bakanlığın Twitter hesabından bugün yapılan paylaşımda, "Açlık Oyunlarını durdurmalı ve küresel gıda güvenliğini şimdi sağlamalıyız" ifadeleri kullanıldı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla "Rusya ile ilgili şartların yerine getirilmediğini iddia ederek bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.