SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna tahıllarının yeni rotası belli oldu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Tahıl Koridoru Anlaşması'nda Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi'ndeki Hırvat limanlarının kullanılması konusunda Hırvatistan ile anlaştıklarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2023 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna tahıllarının yeni rotası belli oldu

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic-Radman, bugün Rus saldırıları altındaki Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'i ziyaret etti. Radman ziyaretinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile bir araya geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, mevkidaşların; askeri yardım, tahıl ihracatı ve Ukrayna'nın barış formülünün ele alınması konusunda görüşme yaptı. 

UKRAYNA TAHILLARININ YENİ ROTASI BELLİ OLDU

Bakan Kuleba konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada Hırvatistan'ın Tahıl Koridoru Anlaşması'na destek sağlayacağını belirtti. Kuleba, "Ukrayna tahıllarını taşımak için Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi'ndeki Hırvat limanlarını kullanma konusunda anlaştık. Şimdi bu limanlara en verimli rotaları oluşturmak ve bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı. Kuleba, Hırvatistan'a verdiği destekten dolayı teşekkür etti. 

Ayrıca Kuleba, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic'e, Ukrayna'ya AB ve NATO üyeliği konusundaki desteğinden dolayı da teşekkür etti. Öte yandan Kuleba, 1992-1993'te Ukrayna'da yapılan Holodomor'u soykırım olarak tanımasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek teşekkür etti. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Açıklamanın ardından Rusya, Ukrayna limanlarından çıkan gemileri askeri tehlike olarak göreceği konusunda tehdit savurmuştu. Ardından Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Rusya'ya ait korvetlerin Odesa Limanı ile İstanbul Boğazı arasında devriye gezdiğini duyurmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.