SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’nın savaş suçlarını araştıran BM komisyonunun görev süresi uzatıldı

Terör devleti Rusya'nın Ukrayna'da işlediği suçları belgeleyen BM Ukrayna Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonunun görev süresi bir yıl uzatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 20:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’nın savaş suçlarını araştıran BM komisyonunun görev süresi uzatıldı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından 4 Mart 2022'de, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinde insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerini araştırmak üzere kurulan BM Ukrayna Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonunun görev süresi bir yıl daha uzatıldı.

Kırım İnsan Hakları Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Olga Skrıpnık, BM Ukrayna Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonunun çalışmalarının bir yıl daha uzatıldığını bildirerek komisyonun çalışmasının Rusların suçlarının belgelenmesi ve soruşturulması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Skrıpnık, “Komisyon sadece bilgi toplamakla kalmıyor, aynı zamanda toplanan bilgileri analiz ederek savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçların sistemik doğası hakkında sonuçlar çıkarıyor. Hem BM’de, hem de birçok ülkenin hükûmeti tarafından alınan kararlar komisyonun raporlarına dayanıyor.” açıklamasında bulundu.

İŞGALCİ RUSYA KIRIM'DA YÜZLERCE SİVİL UKRAYNA VATANDAŞINI ALIKOYUYOR

Mart ayında Cenevre’de düzenlenen BM İnsan Hakları 55. Genel Oturumuna katılarak Rusya tarafından Kırım’da alıkonulan sivil esirlere dair konuşma yaptığını hatırlatan Skrıpnık, “Kırım’da siyasi baskı çerçevesinde alıkonulanlar arasında hem Kırım Tatarları hem de Ukrainler var (halihazırda 211 kişi hapiste). Ayrıca Zaporijjya ve Herson bölgesinde alıkonulan kişiler var (yüzlerce kişi 24 Şubat 2022’ten sonra yasa dışı olarak Kırım’a götürüldü).” ifadelerini kullandı.

2023 yılının sonunda BM Ukrayna Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonuna, işgal altındaki Zaporijjya ve Herson bölgesinde Rus işgal güçleri tarafından kaçırılan 53 sivil hakkında bilgi ilettiğini belirten Skrıpnık, “Listemizde daha çok isim var ama o sırada sadece 53 tanesi hakkında yeterince doğrulayıcı bilgi toplayabildik.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.