SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya tarafından kaçırılan Ukraynalı çocuk yaşadığı trajediyi anlattı

Rus işgali altında bulunan Ukrayna topraklarında, Kremlin yönetimi tarafından kaçırılarak “tekrardan eğitim programına” alınan Ukraynalı çocuk V.V. yaşadıklarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya tarafından kaçırılan Ukraynalı çocuk yaşadığı trajediyi anlattı

Rusya’da mülteci kampında kalan ve daha sonra ailesinden koparılan Ukraynalı çocuk V.V. yaşadıklarını The Guardian’a anlattı. Ukraynalı V.V.’ye okula başlaması sonrasında hem akranları hem de öğretmenleri Ukrayna’ya geri dönemeyeceğini söylüyordu.

"RUSYA’DA SONSUZA KADAR KALACAĞIMI SÖYLÜYORLARDI"

Arkadaşları tarafından darp edildiğini söyleyen V. V. okulda yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:  

“Her gün Rusya’da sonsuza kadar kalacağımı söylüyorlardı. Rusya’dan ayrılamayacağımı bana hatırlatıyorlardı. Ukrayna’nın hiçbir zaman var olmadığını anlatıp toprakların Rusya’ya ait olduğunu söylüyorlardı. Diyorlardı ki sen her zaman Rus’tun, yine Rus’sun.”  

Rusya’nın savaşın başlamasından bu yana kaçırdığı ve tekrardan eğitim kampına aldığı 20 bin çocuktan biri olan V.V, “O ortamda yalnız kalmak çok kötüydü. Çevremdeki herkes Ukrayna hakkında korkunç şeyler söylüyordu”  dedi.  

"TEK YAPMAK İSTEDİĞİM BENİM GİBİ ÇOCUKLARIN EVLERİNE DÖNMESİNE YARDIMCI OLMAK"

Rusya’nın tekrardan eğitim programı, Ukraynalı çocuklar üzerinde fiziksel ve psikolojik olarak büyük yıkıcı sonuçlara neden oluyor. V.V.  yaşadığı bu durum sonucunda kilo vermiş ve saçları dökülmeye başlamış hale geldi. V.V. ülkesine dönebilmiş olsa da aklı hâlâ Rusya’nın elindeki diğer Ukraynalı çocuklarda. Çocuklar için konuşan V.V., “Şimdi, tek yapmak istediğim benim gibi çocukların evlerine dönmesine yardımcı olmak”  ifadelerini kullandı.

OLENA ZELENSKA'DAN UKRAYNALI ÇOCUKLAR İÇİN ORTAK ÜLKELERE ÇAĞRI!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın eşi Olena Zelenska, Letonya'nın başkenti Riga'daki "Rusya'nın Çocuklara Karşı Savaşı" başlıklı konferansın ardından RFE/RL'ye 2 Şubat'ta röportaj verdi. Zelenska, Vladimir Putin idaresindeki Rusya'nın kaçırdığı Ukraynalı çocukların yurtlarına dönmesi adına yapılması gereken her şeyin hız kazanması için çağrıda bulunmuştu.

Zelenska, çocukların Ukrayna'ya gönderilmesi için müttefik ülkelerin harekete geçmesi ve bu konuda hızlanmaları gerektiğinin altını çizmişti. Ayrıca, bu konuda Rusya'nın Ukraynalı çocukları kaçırmaya devam ettiğini dile getiren First Lady Zelenska, “Buradaki asıl düşmanımız maalesef zaman. Çünkü her şeyden önce çocuklar büyüyor. Bir, iki, üç yılımız yok. Bunu anlamamız gerekiyor. Umarım, bugünkü görüşmeler ortaklarımızı daha hızlı hareket etmeleri için teşvik eder” ifadelerini kullandı. Ayrıca Zelenska, çocukların yalnızca birer istatistikten ibaret olmadığını vurguladı. İşgalci Rusya, topyekun saldırılarını başlattığı ilk gün olan 24 Şubat 2022'den bu yana müttefiki Belarus ile birlikte 19 bini aşkın Ukraynalı çocuğu, Rusya'ya ve işgal ettiği bölgelere kaçırdı. 

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.