SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Ukraynalı savaş esirlerini infaz etti: Ukrayna BM'ye başvurdu!

Vladimir Putin'in emrindeki işgalci Rus güçleri, bir kez daha Ukraynalı savaş esirlerini katlederek, uluslararası hukuku ihlal etti. Ukrayna Başsavcılığı 7 Nisan 2024 tarihinde sosyal mecraya yayılan infaz görüntüleri hakkında soruşturma başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2024 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2024 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Ukraynalı savaş esirlerini infaz etti: Ukrayna BM'ye başvurdu!

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı 24 Şubat 2022'de topyekûn saldırı başlatan işgalci Rusya, savunmasız sivilleri hedef alırken, uluslararası hukuk normlarını ihlal ediyor. Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal eden Vladimir Putin idaresindeki Rusya Federasyonu bir kez daha esir aldığı Ukraynalı askerleri katletti.

İNFAZI KAYIT ALTINA ALDILAR!

İşgalci Rus güçleri, Herson bölgesindeki Krınkı köyünde 3 Ukraynalı savaş esirini infaz etti. Hayatını kaybeden Ukraynalı savaş esirlerine defalarca kez ateş açan işgalciler, savaş suçunu açık bir şekilde kayıt altına aldı. Ayrıca yerde yatan savaş esirlerini acımasızca katleden işgalciler, videonun sonunda "Tamam" diyerek savaş suçlarını kanıtladı. Sosyal medyada yayılan ve ne zaman kaydedildiği tespit edilmeyen görüntüler, tepkilere neden oldu. Ukrayna, bir kez daha uluslararası hukuk normlarını çiğneyen Putin idaresindeki Rusya'ya karşı harekete geçti.

UKRAYNA CEZA KANUNU UYARINCA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ukrayna Başsavcılığı; kasıtlı cinayet, savaş, yasa ve geleneklerinin ihlali (Ukrayna Ceza Kanunu'nun 438. maddesinin 2. kısmı) uyarınca Rusya Federasyonu'na karşı soruşturma başlattıklarını bildirdi.

LUBİNETS BM VE ULUSLARARASI KIZILHAÇ KOMİTESİ'NE BAŞVURDU

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets ise Ukraynalı askerlerin infaz edilmesine ilişkin olarak 7 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Savaş Esirlerine Muameleye İlişkin Cenevre Sözleşmesinin açık bir şekilde ihlal edildiğini ve söz konusu görüntülerin uluslararası bir suç kanıtı olduğunu vurguladı. İşgalcilerin gerçekleştirdiği savaş suçunun belgelenmesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne resmî başvuruda bulunduğunu duyuran Lubinets, bunun delil haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Lubinets açıklamasında, "Uluslararası toplum Rusya'ya net bir sinyal vermeli; savaş suçlarının izlerini gizlemek mümkün olmayacaktır. Savaş suçlarının zaman aşımı yoktur. Bunları işleyenler ve ceza emri verenler adalet önüne çıkarılacaktır" ifadelerini kullandı. 

RUSYA, ULUSLARARASI İNSANΠHUKUKU İHLAL EDİYOR

Rus işgal güçlerinin, esir aldığı silahsız Ukraynalı askerleri infaz ettiğini gösteren bir dizi video sosyal medyada yayımlanmıştı. Söz konusu görüntüler Rusya'nın savaş esirlerine yönelik muamelesine ilişkin uluslararası insani hukuku ağır bir şekilde ihlal ettiğini teyit ediyor. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukrayna'daki insan hakları durumuna dair yayımladığı yeni raporda, Rus askerlerinin 1 Aralık 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasında en az 32 Ukraynalı savaş esirini infaz ettiği aktardı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.