SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Toprağımızı, vatanımızı ve halkımızı savunuyoruz

Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye-Ukrayna stratejik ortaklığı ve işbirliği hususunda önemli açıklamalar yaptı. Ülkesinin Türkiye ile özel ilişkiler içinde dost bir müttefik olduğunu belirten Büyükelçi Bodnar, "Çok güçlü bağlarımız, çok önemli işbirliklerimiz ve çok verimli bir geleceğimiz var. Uluslarımızın yararı için birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 22:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Toprağımızı, vatanımızı ve halkımızı savunuyoruz

25 Ocak tarihi, Türkiye ile Ukrayna arasında özel bir tarihin yıl dönümü. 25 Ocak 2011'de Türkiye ve Ukrayna arasında kurulan stratejik ortaklığın dün 13. yılı geride kaldı. Türkiye ve Ukrayna arasında 2011'de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) ile çok yönlü stratejik ilişkiler tesis edildi. Bilindiği üzere, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ukrayna'yı bağımsız bir devlet olarak tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyeti olmuştu. Türkiye Cumhuriyeti, ilerleyen yıllarda da Ukrayna ile stratejik ortaklık ve işbirliği anlamında önemli adımlar attı.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 26 Ocak 2024 tarihinde Türkiye-Ukrayna stratejik ortaklığı ve işbirliği hususunda AA'ya önemli demeçler verdi. Büyükelçi Bodnar, Türkiye ile Ukrayna arasındaki güçlü ilişkilere dikkat çekerek; "Çok önemli olayların eşiğinde bulunduğumuz bu dönemde, özü itibarıyla çok güçlü ve çok önemli bir stratejik ortaklık geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı. Bodnar, iki ülke arasındaki işbirliğinin özel bir ortaklık olduğunu dile getirdi.

"ULUSLARIMIZIN YARARI İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ"

Büyükelçi Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaştan kısa süre önce, stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerin önemli bir boyutu olan Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) imzalandığını kaydetti. Büyükelçi, STA'nın 2024 yılında uygulanmaya koyulmasını umduklarını vurguladı. Büyükelçi, "Dolayısıyla çok güçlü bağlarımız, çok önemli işbirliklerimiz ve çok verimli bir geleceğimiz var, çünkü aynı zamanda gelecek için, yeniden yapılanma için, birlikte çalışmak için, uluslarımızın yararı için birlikte çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Büyükelçi, ekonomiden siyasete ortaklığa vurgu yaparak; iki ülke arasındaki güçlü kültürel bağların yüksek seviyede olduğunun altını çizdi. Türkiye ile Ukrayna arasında savunma sanayi ve teknoloji alanında da ciddi ortaklıkların kurulduğunu belirten Bodnar, Ukrayna'nın, "Türkiye'nin dostu" bir ülke olduğunu kaydetti.

"BİZ TOPRAĞIMIZI, VATANIMIZI VE HALKIMIZI SAVUNUYORUZ"

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar hakkında ise dikkat çeken mesajlar verdi. Savaşın sona ermesi ve barış görüşmeleri hususunda Rusya'nın işgal ettiği tüm topraklardan güçlerini geri çekmesi gerektiğinin altını çizdi. Aksi durumda ise savaşın devam edebileceğini ya da birkaç yıl içinde yeniden çıkabileceğini dile getirdi. Büyükelçi Bodnar, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı söz konusu. Biz toprağımızı, vatanımızı ve halkımızı savunuyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki bağımsızlık mücadelesinin bir benzerinin günümüzde Ukrayna'da yaşandığını kaydeden Büyükelçi Bodnar, Türkiye'nin en başından bu yana kendilerine ciddi bir destek verdiğini belirtti ve teşekkürlerini bildirdi.

Büyükelçi, devam eden savaştaki Ukrayna'ya uluslararası destek hususunda, "Eğer müttefiklerimiz tarafından teslim edilen 100 tank ile Ruslar tarafından cepheye teslim edilen 2 bin tankı karşılaştırırsanız, bu yetersiz bir karşılaştırma olur. Ancak her ülkenin kendi çıkarları olduğunu, kendi sorunları olduğunu ve şu anda ABD'de gördüğümüz gibi kendi sıkıntıları olduğunu anlıyoruz. Avrupa Birliği (AB) içindeki tartışmaları da görüyoruz. Bunun Ukrayna'daki durum üzerinde etkisi var, ancak yine de Ukraynalı askerlerin morali üzerinde etkisi yok ve bizde herhangi bir tavize yol açmıyor. Dolayısıyla, Ukrayna'ya dayatılacak olan Batı'nın ya da Doğu'nun iradesi değildir. Bu sadece Ukrayna halkının topraklarımızı savunma iradesidir ve geleceği onlar belirleyecektir" değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.