SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna deniz yoluyla 9 ayda 50 milyon ton mal ihraç etti!

Rusya’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda 2022 yılda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Ukrayna, oluşturduğu alternatif rota ile 9 ayda 50 milyon ton mal taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna deniz yoluyla 9 ayda 50 milyon ton mal ihraç etti!

BM ve Türkiye'nin arabuluculuğunda kurulan Tahıl Koridoru'nun Rusya'nın tek taraflı olarak çekilmesi ile sonlanmasının ardından Ukrayna’nın Karadeniz’de kurduğu “insani koridor” ile 9 ayda 50 milyon ton mal ihraç edildi.

Ukrayna Deniz Limanlarının İdaresi tarafından 1 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, “9 ayda 50 milyon ton!!! İlk gemi Joseph Shulte, 16 Ağustos 2023'te Ukrayna koridorundan geçtiğinden beri, düşmanın kritik altyapımızı sürekli bombalamasına rağmen Ukrayna'nın Karadeniz limanları bu rekor hacimdeki malı işledi. Şu ana kadar 1737 gemi işlendi!” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Ukrayna Altyapı ve Kalkınma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna Deniz Limanları İdaresi, uluslararası ortakları ve liman endüstrisindeki tüm çalışanların ortak çabaları sayesinde, Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla istikrarlı bir şekilde ihracatını sağlamak mümkün olduğunu belirtti.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda 2023 yılda imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlamıştı.

Ancak Rusya Temmuz 2023’te anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. O zamandan beri anlaşmanın yeniden canlandırılması için Türkiye ve BM aracılığıyla görüşmeler yürütülüyordu.

Öte yandan Ukrayna Karadeniz’de alternatif bir rota oluşturduğunu duyurarak limanlarından mal ihraç etmeye başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.